Economie

„Komende dertig jaar cruciaal voor China”

DEN HAAG (ANP) - China gaat een reeks spannende jaren tegemoet. De snelle groei die het land doormaakt gaat gepaard met sociale spanningen, en het land zal daar een antwoord op moeten blijven vinden. „De komende dertig jaar zijn cruciaal”, zegt de Chinese ambassadeur in Nederland, Xue Hanqin.

13 April 2007 20:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:41
PEKING – Een Chinese man met een kar afval. Hij hoopt hiervan nog het een en ander te recyclen. De snelle groei die China doormaakt, gaat gepaard met sociale spanningen. Het land zal daar een antwoord op moeten blijven vinden, zegt ambassadeur Xue Hanqin.
PEKING – Een Chinese man met een kar afval. Hij hoopt hiervan nog het een en ander te recyclen. De snelle groei die China doormaakt, gaat gepaard met sociale spanningen. Het land zal daar een antwoord op moeten blijven vinden, zegt ambassadeur Xue Hanqin.

Ambassadeur Xue nam vrijdag in Den Haag het boekje ”Ondernemen in China” van auteur Yvonne van der Heijden in ontvangst. Xue kreeg het boekje uitgereikt door voorzitter Kamminga van de Vereniging FME-CWM (ondernemers in de technologisch-industriële sector). Het boekje vormt een handleiding voor ondernemers die in China hun geluk willen beproeven.Afgaande op de economische groei die China doormaakt, lijken de mogelijkheden voor buitenlandse ondernemers haast onbegrensd. China is opgeklommen tot vierde economie van de wereld, achter de Verenigde Staten, Japan en Duitsland. Volgens de jongste prognoses van het IMF zal de expansie dit jaar weer 10 procent bedragen. Het groeitempo van de Chinezen en de snelheid waarmee ze nieuwe dingen tot zich nemen verbaast de Chinezen soms ook zelf, zegt Xue.

De groei moet echter wel in een juist perspectief worden gezien, zegt de ambassadeur. Natuurlijk groeit de middenklasse en natuurlijk neemt de rijkdom in China zelf toe. Maar, zegt ze, China telt 1,3 miljard inwoners, meer dan de bevolking van Europa en Afrika samen. En vooral op het platteland, waar ongeveer 800 miljoen mensen wonen, is nog sprake van grote armoede.

Kortom, China nog staat nog wat te wachten. Het land neemt afscheid van een centraal geleide planeconomie en vormt zich naar westers model. „China is nog steeds een land in ontwikkeling. In het verleden was het simpelweg zo dat de regering alles bepaalde. Nu komt er steeds meer wetgeving aan te pas en dat is een stuk ingewikkelder”, zegt de ambassadeur.

De pijn waarmee de ontwikkeling van China gepaard gaat, was onlangs op alle televisieschermen te zien, toen een Chinees zijn huis midden in een bouwput weigerde te verlaten. Pas nadat hij een betere schadevergoeding voor de sloop van zijn woning had afgedwongen, vertrok hij. „De hervormingen in China kunnen soms erg drastisch zijn”, aldus de ambassadeur.

Voor ondernemers die in China zaken willen gaan doen heeft ambassadeur Xue Hanqin een eenvoudig recept. „Zorg ervoor dat je elkaar begrijpt, dat is het belangrijkste. Natuurlijk zijn contacten belangrijk, zeker met de overheid. Maar je moet de geschiedenis en de cultuur van het land kennen. Dan leer je het ook te waarderen.”

Xue zelf pakte het toen ze als ambassadeur naar Nederland kwam niet anders aan. Het poldermodel en de Nederlandse deskundigheid over waterbeheer kennen voor haar geen geheimen meer. Chinezen die op hun beurt naar Nederland komen adviseert ze het net zo aan te pakken. „Er bestaat niet één Europeaan, er zijn er velen. Zo is het in China ook. Dus zorg dat je de plaatselijke mentaliteit kent. Pas dan kun je met Chinezen praten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer