Alles schoon in een halfuur per dag
Opruimen en schrobben. De meeste mensen zien het als een noodzakelijk kwaad. Zeker in een huishouden met kinderen lijkt het regelmatig ook nog eens een nutteloos gebeuren. Is de hal net gedweild, stapt de oudste spruit met moddervoeten binnen. Toch hoeft opruimen en schoonmaken niet veel tijd te kosten. „Alles draait om planning en de juiste materialen.”
Veel doen in zo min mogelijk tijd met een goed resultaat. Dat is kort samengevat de werkwijze van Gera Roerink, huishouddeskundige en ”personal organizer”. Jarenlang gaf de inwoonster van Raalte leiding aan de huishoudelijke dienst in verschillende verpleeghuizen. „We werkten daar efficiënt en volgden nauwgezet de arbovoorschriften. Want na acht uur schoonmaken wil je ’s avonds niet uitgeput op de bank zitten.” De ervaring die Roerink daar opdeed, past ze toe in privésituaties.Volgens de huishouddeskundige heeft een op de vier Nederlanders een hekel aan schoonmaken. Bovendien vindt 35 procent van de bevolking het lastig om het huishouden te organiseren. Niet vreemd, vindt Roerink. „Schoonmaken is een vak. Bovendien denken mensen er te weinig over na.”
Tel daarbij op dat veel mensen moeite hebben met opruimen en de chaos is compleet. Vooral in bijkeukens en garages is het vaak raak, weet Roerink. „Mensen zetten daar even wat neer met de bedoeling het later op te ruimen. Dat gebeurt vervolgens niet. Maar er komen wel steeds meer spullen bij.”
Uitgekiend opruimsysteem
De eerste stap is om alle rommel op te bergen. „Een opgeruimd huis maakt sneller schoon. Toen ik zeven jaar geleden begon als personal organizer dacht ik dat ik wist wat opruimen was. Toch volgde ik een training en stak er enorm veel van op. Het is een uitdaging om een uitgekiend opruimsysteem te bedenken. Dat is maatwerk, want geen huishouden is hetzelfde. Wel komt het altijd op hetzelfde principe neer: Ruim de spullen gerubriceerd op. Dus een fietspomp hoort in de garage bij de andere fietsspullen. Het windscherm ligt op de plank bij artikelen die ook meegaan naar het strand.”
Als het huis opgeruimd is, kan het schoonmaken beginnen. De huishouddeskundige adviseert om de werkzaamheden in drie groepen te verdelen. Er zijn dagelijkse, wekelijkse en periodieke klussen. Onder dagelijkse karweitjes schaart ze onder meer tafelbladen afnemen, vloeren stofvrij houden en rommeltjes opruimen. Klussen die wekelijks terugkomen zijn bijvoorbeeld vloeren dweilen en vette vingerafdrukken van deuren verwijderen. Plinten boenen, de binnenkant van kasten afnemen en radiatoren poetsen zijn werkzaamheden die slechts periodiek terug hoeven te komen.
Grote beurt
Ook in haar eigen huishouden werkt Roerink volgens deze methode. Bovendien let ze erop dat de klussen in het seizoen passen. „In december kook ik veel en uitgebreid. Daarom geef ik in januari de keuken een grote beurt. Als de winterkleren naar zolder gaan, sop ik gelijk de kast uit. Ik houd dus bewust de grote schoonmaak niet in één keer, maar plan dat soort klussen gespreid. Dat bespaart veel tijd.”
Bij de wekelijks terugkerende werkzaamheden past ze hetzelfde principe toe. „Neem bijvoorbeeld de koelkast. Het is heel belangrijk om dat apparaat goed schoon te houden. Als mijn vaatwasser niet helemaal vol is, zet ik er rekjes uit de koelkast in. En het apparaat helemaal schoonmaken, doe ik voordat ik boodschappen ga doen. Dan is hij bijna leeg.”
Onmisbaar bij haar werk vindt de huishouddeskundige een handborstel. „Ik heb een professioneel exemplaar. Die trekt stof aan en komt in elk gaatje. Verder vind ik mijn vloerwisser met microvezeldoek erg praktisch. En ik maak veel gebruik van sprays. Als het toilet of de badkamer moet gebeuren, pak ik geen emmer sop, maar een flacon sanitairreiniger. Zeker in een gezin met kinderen, waar je bijna iedere dag het toilet even moet doen, scheelt dat fors. Wie slim werkt, hoeft echt maar een halfuur per dag aan schoonmaken te besteden.”
Meer informatie: www.huishoudstress.nl.
Blinkende wc in 3 minuten en 20 seconden
Tips om huishoudelijke klussen schoner en sneller te laten verlopen, zijn op internet veelvuldig te vinden. Van het schoonmaken van een aangekoekte oven tot het wassen van zwarte kleding, de site www.omaweetraad.com weet een oplossing. Gebruik van de tips is uiteraard op eigen risico. Wie zelf een probleem aan de orde wil stellen, kan terecht op www.huishoudplaza.nl. De site www.milieucentraal.nl bevat zinvolle informatie over de dosering van reinigingsmiddelen.
Verder zijn er de afgelopen jaren ook de nodige boeken verschenen die een blinkend huis tot doel hebben. Verreweg de leukste is ”Schoon. Het grote schoonmaakboek voor mannen én vrouwen” (uitgeverij Mo’media, ISBN 90 5767 135 2, tot 1 mei 9,95 euro, daarna 14,95 euro). Auteurs Claudette Halkes en Annemarieke Piers geven veel handige tips en sluiten elk hoofdstuk af met een „supersnellemethode.” Zo maakt het tweetal de wc in 3 minuten en 20 seconden schoon. De woonkamer schoonmaken kost 22 minuten en 20 seconden.
Flauwe foto’s
Van ”Hoe schoon is jouw huis?” (uitgeverij Tirion, ISBN 978 90 4390 990 7, 14,95 euro) zijn in twee jaar tijd ruim 50.000 exemplaren verkocht. Dat hoge verkoopaantal heeft het boek te danken aan het gelijknamige tv-programma. Moeder Liny gaat met dochter Marja het huis van de zolder tot de kelder door. De tips zijn meestal zinvol, soms erg voor de hand liggend. De opmerkingen en de foto’s van het tweetal zijn wat flauw. Zoals de foto van Liny met streng gezicht: „En vergeet de plintjes niet, hè?” Een paar bladzijden verderop een bemoedigende blik van Marja: „Kom op, nog effe en dan is het schoon!”
De inhoud van ”Spic & Span. Hoe maak je echt alles schoon” (Forte uitgevers, 90 5877 537 2, 15,95 euro) komt overeen met die van de twee eerder genoemde boeken. De uitgave is echter tamelijk saai geïllustreerd. Bovendien voegen de plaatjes weinig toe.
Tips
Balpenvlekken op het behang? Maak de plek een beetje vochtig, spuit er haarlak op, laat dit even inwerken en veeg het met een droge doek af
Sneller strijken? Leg onder de strijkplankovertrek een stuk aluminiumfolie, met de glimmende kant boven. De folie weerkaatst de warmte, waardoor het strijken een stuk sneller en makkelijker gaat.
Vlekken in de gootsteen? Verwijder thee- en koffievlekken en kalksteen met een beetje citroensap of veeg ze weg met een halve uitgeknepen citroen.
Stickers op meubels? Smeer er net zo veel pindakaas op totdat de stickers door en door vettig zijn. Wacht tot het vet z’n werk heeft gedaan. De stickers laten nu soepel los.
De tips komen uit de genoemde boeken.