Aruba moet huwelijk van homo’s erkennen
DEN HAAG - Aruba moet het homohuwelijk erkennen, maar is niet verplicht het zelf in te voeren. Dat heeft de Hoge Raad in Den Haag vrijdagmorgen bepaald.
De uitspraak is het gevolg van een zaak die twee vrouwen, Charlene Oduber en Esther Lamers, tegen de Arubaanse overheid hadden aangespannen. Zij eisen dat hun in Nederland gesloten homohuwelijk door Aruba wordt erkend. De Arubaanse overheid weigert dit, omdat zij het homohuwelijk in strijd acht met de goede zeden.De Hoge Raad oordeelt op basis van artikel 40 van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden dat het huwelijk moet worden gezien als een akte die in het hele koninkrijk, dus ook op Aruba en de Antillen, geldig is. Het koninkrijk geldt op dit punt als één rechtsgebied. „Dat wordt niet anders doordat het hier gaat om een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht en een dergelijk huwelijk in de cultuur van Aruba wordt afgewezen”, aldus raadsheer E. J. Numann vrijdagmorgen.
De uitspraak van de Hoge Raad komt overeen met eerdere uitspraken van de kantonrechter en het gemeenschappelijk hof van justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. De vrouwen die de zaak hadden aangespannen, kunnen als gevolg van de uitspraak nu eisen dat hun homohuwelijk wordt ingeschreven in het Arubaanse bevolkingsregister.
De uitspraak betekent niet dat Aruba nu wordt verplicht zelf het homohuwelijk in te voeren. Het statuut laat toe dat afzonderlijke delen van het koninkrijk hun burgerlijk recht zelf vaststellen. „In zoverre bestaat er ruimte voor verscheidenheid op grond van culturele verschillen”, aldus de Hoge Raad.
Oduber en Lamers reageerden „blij en tevreden” op de uitspraak. „Wij zijn weer een stap verder in onze strijd voor de belangen van homo’s.” Maar de vrouwen gaan door. Oduber: „Erkenning van ons huwelijk op Aruba betekent nog niet dat we daadwerkelijk gelijke rechten krijgen. Zo is mijn vrouw Esther niet automatisch met mij meeverzekerd en krijgt zij zelfs geen verblijfsvergunning als wij weer op Aruba zouden willen gaan wonen. Daarvoor zijn aparte rechtszaken nodig.”
Oduber, Arubaanse, ziet het als haar „persoonlijke missie” om door te gaan met procederen. „Ik ben op deze aarde gezet met de spirituele opdracht te strijden voor gelijke rechten van hetero’s en homo’s. Ik voel mij daarin gesteund door kracht van boven.”
Ook de voorzitter van de Homo Lesbische Federatie Nederland, André van Wanrooij, toonde zich vanmorgen tevreden met de uitspraak, maar zei zich nog wel „zorgen” te maken over het effect ervan in de praktijk. „Als de Arubaanse overheid zich niet aan de Nederlandse rechtsorde wenst te houden, kun je nog zo veel zaken winnen, maar sta je als burger met je rug tegen de muur.”
De landsadvocaat van Aruba, mr. E. H. van Staden ten Brink, was niet bij de uitspraak aanwezig. Ook was hij niet bereikbaar voor telefonisch commentaar.