Durfkapitalisten lijken opkomend kwaad
DEN HAAG (ANP) - De crème de la crème van de financiële wereld was woensdag bijeen in de Tweede Kamer voor een hoorzitting over durfinvesteerders, private equity en hedgefondsen. „De aandeelhouders zijn te sterk geworden.”
Hoogleraar corporate governance Kees Cools onderstreepte dat niet meer het management, maar de aandeelhouders nu de dienst lijken uit te maken „De Kamerleden willen weten hoe de wereld van durfkapitalisten in elkaar zit en of er iets aan gedaan moet worden middels regelgeving”, typeerde Cools de bijeenkomst.De Kamer had de hoorzitting georganiseerd na recente ophef over durfkapitalisten bij onder meer ABN AMRO, Stork en PCM. Wetenschappers, oud-bestuurders, toezichthouders, vakbonden, private- equityfondsen en beleggers in hedgefondsen gaven hun sterk uiteenlopende visies op het verschijnsel.
De financiële ondernemingen wilden ten eerste het verschil tussen private equity en hedgefondsen benadrukken. Private-equityfondsen nemen een vrij groot belang in een bedrijf en proberen op verschillende manieren, zoals een reorganisatie, meer rendementen uit die onderneming te halen. Hedgefondsen nemen kleinere belangen in een bedrijf en proberen de strategie van de onderneming te wijzigen als hun belang te weinig rendement oplevert.
„Hedgefondsen zijn eigenlijk de gebeten hond”, merkte directeur Tjeerd de Vries van belegger Theta Capital Management op. Hij wil het „sprinkhanenimago van hedgefondsen afschudden.” Hedgefondsen willen de waarde van een aandeel omhoog krijgen en richten zich om die reden juist wel op de langere termijn en het algemene belang van het betrokken bedrijf, aldus De Vries. Hij wees erop dat „we het wel in het juiste perspectief moeten blijven zien.” Hij benadrukte dat er in Nederland hooguit zes of zeven hedgefondsen zijn.
Topman Peter Korteweg van Cerberus Capital Management bestreed het beeld van „stropers, rovers en boeven.” Net als Bernard Oppetit van hedgefonds Centaurus wees hij woensdag op de werkgelegenheid die de durfkapitalisten met zich meebrengen. Durfinvesteerders, en vooral private-equityfondsen, zijn volgens de financiële ondernemingen goed voor de hele Nederlandse economie.
Korteweg ging zelfs een stapje verder en pleitte ervoor Nederland het „private-equitycentrum” van de wereld te maken. „We zijn het enige land met belastingverdragen met alle landen in de wereld”, beargumenteerde hij.
Vakbond CNV zag door de opkomst van de durfkapitalisten juist de oeroude discussie van „kapitaal tegenover arbeid” weer oplaaien. De vakbonden, maar ook oud-topman van ABN AMRO Jan Kalff pleitten voor onder meer extra regelgeving en meer transparantie. „Tot nu toe zijn er geen ongelukken gebeurd”, zei Kalff, die tevens president-commissaris is bij Stork. „Maar het risico is hoog door de vele grote deals. De sector is te groot geworden om vrij te laten.”
Peter Paul de Vries van de Vereniging Effectenbezitters benadrukte verder dat ook het management niet meer strijdt voor het belang van de onderneming, maar zich laat leiden door financiële prikkels van durfkapitalisten. „De topman van VNU kreeg bijvoorbeeld 5,9 miljoen euro van het private-equityfonds, omdat hij een paar maanden wilde aanblijven na de overname door het fonds”, lichtte De Vries toe.
Toezichthouders De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten (AFM) willen eerder kunnen ingrijpen als hedgefondsen zich op bedrijven in Nederland richten. Volgens AFM-bestuurslid Paul Koster zijn hedgefondsen een „internationaal onstopbaar fenomeen”, dat op zich positief kan bijdragen aan de ontwikkeling van een bedrijf. Maar, zo waarschuwde Koster, meer regels zijn nodig om te voorkomen dat hedgefondsen in ons land meer vrijheid krijgen dan elders.