Economie

Zelfstandigheid vastgoedfonds Rodamco van korte duur

ROTTERDAM (ANP) - Bezoekers aan het Amsterdamse winkelcentrum Boven ’t IJ en het Rijswijkse In de Boogaard zullen er vooralsnog weinig van merken, maar de winkelcentra komen echt in Franse handen.

11 April 2007 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 04:41

Het bod dat het Franse Unibail dinsdag deed op Rodamco Europe maakt zo goed als zeker een einde aan het korte zelfstandige bestaan van het vastgoedfonds.Rodamco Europe werd in 1979 opgericht als beleggingsfonds van de vermogensbeheerder Robeco. Twintig jaar later werd Rodamco zelfstandig. De huuropbrengst van Nederlandse winkels werd vanaf die tijd in snel tempo aangevuld met buitenlandse inkomsten. Rodamco, dat al aanwezig was in Duitsland en Oostenrijk, kocht winkels in Midden-Europa.

Na de eeuwwisseling nam Rodamco de vastgoedfondsen Amvest en Rodamco Retail Nederland over. Kantoren verschoven naar het tweede plan ten gunste van investeringen in winkels. Rodamco Europe heeft 10,6 miljard euro aan vastgoed in beheer. Iets meer dan een jaar geleden maakte het bedrijf zijn entree in de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam.

Het bedrijf dat Rodamco nu van de Amsterdam beurs haalt, werd pas in 1991 een vastgoedfonds. Daarvoor leidde Unibail, in 1968 opgericht door de papierfabriek Worms & Cie, een bestaan als financieringsvehikel.

De afgelopen jaren heeft Unibail een flink aantal voornamelijk Franse branchegenoten overgenomen. De vastgoedmaatschappij heeft een portefeuille van 10,9 miljard euro, waaronder veel winkelcentra maar ook kantoren in bijvoorbeeld het bekende Parijse gebied La Défense.

Hoewel de twee partijen spreken van een „fusie van gelijkwaardigen”, is er bij dit soort transacties altijd een bovenliggende partij. De Fransen brengen het bod uit en leveren straks ook de bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf: Guillame Poitrinal, thans hoogste man bij Unibail. Bovendien krijgt het combinatiebedrijf, waarvoor in de komende dertig dagen een nieuwe naam wordt bedacht, een hoofdnotering aan de beurs in Parijs.

Financieel directeur Peter van Rossum van Rodamco Europe oefent dezelfde functie straks uit in het nieuwe bedrijf. Commissaris Robert van Oordt van Rodamco krijgt een met president-commissaris vergelijkbare functie.

Hoewel het nieuwe bedrijf juridisch Frans wordt, komt het hoofdkantoor in Nederland. „Ik ga verhuizen. Naar Rotterdam of Amsterdam, dat moeten we nog bekijken”, zei de Fransman Poitrinal.

De 59-jarige bestuursvoorzitter Maarten Hulshoff van Rodamco Europe treedt terug. „Het is beter dat er één kapitein op het schip staat. Guillame is twintig jaar jonger dan ik. Hij heeft de toekomst”, zei de topman. Omdat het contract van Hulshoff tussentijds eindigt, krijgt hij drie jaarsalarissen mee. Hulshoff weet nog niet wat hij hierna gaat doen.

Op de Europese vastgoedmarkt neemt Unibail momenteel wat betreft beurswaarde de derde plaats in. Rodamco Europe is de vijfde speler. Het combinatiebedrijf krijgt een beurswaarde van 21 miljard euro, waarmee Land Securities (14,9 miljard euro) en British Land (12 miljard euro) worden voorbijgestreefd.

„We doen deze fusie niet omdat hij moet, maar omdat hij mogelijk is”, zei Hulshoff. De twee partijen denken dat hun portefeuilles goed op elkaar aansluiten. Samen kunnen toekomstige projecten beter worden uitgevoerd, omdat de Fransen veel ervaring hebben in projectontwikkeling, zo is de verwachting.

Hulshoff vreest geen cultuurproblemen bij het samengaan. „Ik denk niet in problemen. Het gaat om twee groepen mensen. Met de ene groep komt er wat Franse smaak bij. Dat is spicy en daarom gezond”, aldus de vertrekkende topman.

Bij Rodamco Europe werken ongeveer 650 mensen, bij Unibail 800. Er vallen geen ontslagen. Wel zijn er zogenoemde synergievoordelen, die de kosten vanaf 2012 jaarlijks 40 tot 65 miljoen euro drukken.

Financieel directeur Van Rossum liet weten dat de partijen drie maanden hebben overlegd. „We zijn sinds begin januari bezig. En de paasdagen waren nogal lang, want toen is alles afgerond.” Er is ook overwogen dat Rodamco Europe het bod zou uitbrengen, maar dat ging wegens de hogere beurswaardering van het Franse bedrijf niet door.

Theoretisch kan de fusie nog in gevaar komen. Momenteel is het zo dat Nederlandse vastgoedbedrijven niet volledig door buitenlandse partijen mogen worden overgenomen. Verder mogen vastgoedbedrijven nog niet zelf projecten ontwikkelen. Een voorstel om dit te veranderen ligt nu bij de Eerste Kamer. Van Rossum verwacht geen problemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer