Binnenland

SP en PvdA op de bres voor postbezorger

DEN HAAG (ANP) – PvdA en SP willen voorkomen dat postbezorgers in de toekomst geen uurloon meer ontvangen, maar stukloon. Ze hebben voorstellen ingediend om de postwet, die woensdag in de Tweede Kamer wordt behandeld, in deze zin aan te passen.

7 April 2007 16:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

TNT Post maakte dinsdag bekend 6500 tot 7000 banen te gaan schrappen. Als er niet bezuinigd wordt op de arbeidsvoorwaarden zou dat aantal oplopen tot 11.000. TNT Post staat onder druk van de concurrenten Sandd en Selektmail. Deze bedrijven laten hun bezorgers niet werken op basis van een arbeidsovereenkomst, maar in „opdracht". Netwerk VSP, een dochteronderneming van TNT Post en een prijsvechter in de markt, is ook hiertoe overgegaan. Deze ontwikkeling is de vakbonden een doorn is het oog. Postbezorgers die in opdracht werken verdienen soms minder dan het minimumloon, vallen niet in de ziektewet en bouwen geen pensioen op.

Als de Tweede Kamer instemt met de postwet zal de concurrentie per 1 januari fors toenemen. Dan vervalt het alleenrecht van TNT Post op brieven tot vijftig gram en ontstaat een nieuw gevecht in de markt rond omvangrijke hoeveelheden post als bankafschriften en dergelijke. In tegenstelling tot SP-Tweede Kamerlid Gesthuizen laat PvdA-Kamerlid Crone in zijn amendement de mogelijkheid open van ontheffingen van de plicht tot het sluiten van arbeidsovereenkomsten.

De PvdA hoopt zo coalitiepartner CDA over de streep te trekken. CDA-Tweede Kamerlid Vroonhoven vindt dat werkgevers en werknemers in onderhandelingen moeten komen tot arbeidsvoorwaarden. Zij vindt bovendien dat de postwet niet aangegrepen moet worden om arbeidsrecht te regelen.

VVD–Tweede Kamerlid Aptroot noemt het „onaanvaardbaar" als de arbeidsvoorwaarden van voormalig monopolist TNT Post zouden worden opgelegd aan nieuwkomers in de markt.

Bedrijven moeten zelf kunnen bepalen in hoeverre zij gebruik willen maken van vaste arbeidskrachten en van mensen met een beperkt contract, vindt Aptroot. Volgens hem hebben de Nederlanders jarenlang te veel betaald voor de post en moet de liberalisering van de markt niet verder worden uitgesteld. Wel wil hij dat Nederland druk uitoefent op andere landen om ook hun markt vrij te geven om eerlijke internationale concurrentie mogelijk te maken.

De Tweede Kamer staat niet alleen onder druk van de vakbonden. Sandd en Selektmail hebben al laten weten dat er van concurrentie, en daarmee lagere tarieven in de postmarkt, niets terecht komt als zij hun arbeidsvoorwaarden moeten veranderen. De Vereniging van Grootgebruikers Postdiensten (VGP) schreef donderdag een „brandbrief" aan staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken, omdat de discussie over de liberalisering van de postmarkt zich lijkt toe te spitsen op de arbeidsvoorwaarden.

Het niet doorgaan van de liberalisering zou het bedrijfsleven op jaarbasis 200 miljoen euro kosten. De VGP denkt dat het pas tot echte concurrentie kan komen als TNT Post verplicht wordt de concurrenten toegang te geven tot haar netwerk. Als dat politiek niet haalbaar blijkt te zijn, zou een streng systeem van beheersing van de tarieven nodig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer