Buitenland

„Pentagon knoeide met informatie”

NEW YORK - Een speciale inlichtingenafdeling van het ministerie van Defensie (Pentagon) onder leiding van Douglas Feith heeft in 2002 en 2003 materiaal van „twijfelachtige kwaliteit” geleverd en „was er meer opuit om de politieke standpunten van de regering-Bush te ondersteunen dan de conclusies van Amerika’s professionele inlichtingendiensten.”

Van onze correspondent
6 April 2007 23:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

Dit is de vernietigende conclusie van een rapport van de inspecteur-generaal van het ministerie van Defensie in Washington.Een beknopte versie van dit rapport werd twee maanden geleden al bekendgemaakt tijdens een hoorzitting in de Senaat. Het volledige rapport is nu vrijgegeven en werd gisteren bekendgemaakt door senator Carl Levin, voorzitter van de defensiecommissie van de Senaat. De speciale afdeling waarom het hier gaat, werd in 2002 opgezet door toenmalig minister van Defensie Donald Rumsfeld met ondersteuning van het bureau van vicepresident Dick Cheney. Rumsfeld en Cheney waren niet tevreden met het inlichtingenmateriaal dat zij kregen van de CIA en wilden een „alternatieve visie.”

Critici hebben al jaren beweerd dat de afdeling van Feith voornamelijk materiaal selecteerde dat paste bij de politieke argumenten die een invasie van Irak zouden ondersteunen. Een belangrijk punt vormden hierbij de vermeende betrekkingen tussen Saddam en al-Qaida, die noch door de inlichtingendienst CIA en evenmin door de militaire inlichtingendienst DIA werden bevestigd. Maar dat paste niet in het straatje van diegenen die pleitten voor militaire actie tegen Irak. De ’inlichtingenafdeling’ van Feith die onafhankelijk opereerde van de DIA kwam wel met de gewenste conclusies.

Vicepresident Cheney was eind 2002 de eerste die op basis van de analyse van deze omstreden commissie de „onomstreden betrekkingen” tussen Bagdad en al-Qaida inbracht in de openbare discussie. Ondanks alle professionele ontkenningen van deze betrekkingen blijft Cheney bij zijn bewering. Zo verklaarde hij donderdag dat een voortijdig vertrek van de Amerikaanse troepen uit Irak „al-Qaida in de kaart zou spelen.” Senator Levin wil onderzoeken of de regering-Bush bij haar beslissing om Irak in maart 2003 binnen te vallen is „misleid” door verkeerde analyses van de actuele situatie of dat men op het hoogste niveau informatie heeft gemanipuleerd om de allang geplande invasie te rechtvaardigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer