Opinie

Merkwaardige paradox

Media brengen dagelijks de wereld in huis, hetzij op papier, hetzij via de radio dan wel op de buis. Dag in, dag uit wordt de burger geconfronteerd met een aaneenrijging van oorlogen, geruchten van oorlogen, rampen en onheil. Groot en klein.

5 April 2007 23:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

Van alles wat niet in orde is, wat afwijkt van het normale patroon, doen persmedewerkers verslag. De burger wil door de media geïnformeerd worden. Betrouwbaar en goed gedocumenteerd. Het merkwaardige is dat abonnees, luisteraars en kijkers eigenlijk alleen maar zijn geïnteresseerd in ’slecht nieuws’.

Een medium dat uitsluitend goed nieuws brengt, heeft zakelijk gezien geen bestaansmogelijkheid. De burger is daar kennelijk niet in geïnteresseerd. Hij zal een krant die alleen maar positieve berichten brengt al snel wegleggen. Een dergelijk blad bevredigt kennelijk niet de zucht naar sensationeel nieuws.

De Amerikaanse communicatiewetenschapper Neil Postman beweerde al jaren geleden: „Mensen willen zich vooral laven aan de ellende en het lijden van anderen. Het is een nieuwshonger die schaamteloos is en grenst aan leedvermaak.”

Tegelijk is er bij vrijwel ieder mens sprake van een worsteling met de vraag naar de zin van het lijden. Waarom en waartoe al het verdriet, het lijden en de pijn? Bibliotheken zijn er al geschreven om het antwoord op deze vraag te geven. Zonder dat er een antwoord is gegeven dat ieder mens tevreden stelt.

Dat onbevredigde gevoel gaat samen met een hunkering naar een wereld zonder lijden. Pas dan zal de mens immers gelukkig zijn. En tot op heden is nog niemand erin geslaagd die wereld te vinden of te creëren.

Er is dus sprake van een merkwaardige paradox. Men wil dagelijks lezen over leed en tegelijk wil de mens er zelf niet door getroffen worden. Hij zal er alles aan doen om leed en kruis te ontlopen.

Dat laatste is overigens niet zo vreemd. De Bijbel leert ons dat de mens oorspronkelijk leefde in een wereld zonder lijden en volmaakt gelukkig was. Gelukkig zijn, was zijn aard en bestemming.

De zondeval van de mens heeft die wereld totaal op zijn kop gezet, ontwricht en ongelukkig gemaakt. De mens heeft zichzelf in het lijden gestort door het kwaad te verkiezen boven het goede.

Dagelijks tonen de media wat een ellende de mensheid zelf over de schepping heeft afgeroepen. Dat is dus eigen schuld. Hij kan daar niet aan ontkomen. Tenzij een ander hem helpt. Geen gelijkwaardig sterveling die evenzeer in de misère zit als hijzelf, maar een Ander, Die als mens een bovenmenselijke kracht heeft.

Vandaag is het Goede Vrijdag, de herdenking van het lijden en sterven van de Heere Jezus. Christus stierf aan het kruis, om daarmee herstel van verhoudingen mogelijk te maken.

De vraag naar de zin van Zijn lijden is helder te beantwoorden. Hij bracht verzoening en daarmee herschepping. Dat is het goede nieuws van deze dag, te midden van alle verhalen over lijden.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer