Wellink ziet risico in groei durfkapitaal
AMSTERDAM - President Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet hogere risico’s door de opkomst van durfkapitalisten.
„De onstuimige opkomst van nieuwe spelers als hedgefondsen en private-equityfondsen maakt de markten veel efficiënter. Toch zijn er ook minder positieve ontwikkelingen”, zei hij donderdag.Daarbij doelt de centralebankpresident op onder meer de lage rente op de lange termijn, die geld lenen goedkoop maakt. „Het financiële stelsel, maar ook de reële economie is daardoor kwetsbaar voor een plotselinge ommekeer in het sentiment”, aldus Wellink.
Durfkapitalisten maken gebruik van de lage rente om grote overnames te financieren. Met deze risicovolle manier van beleggen kunnen hoge rendementen worden behaald. Uit cijfers van DNB blijkt dat Nederlandse pensioenfondsen zo’n 4 procent van hun balanstotaal op deze manier hebben geïnvesteerd. Onder Nederlandse banken is dit 1 procent.
De centrale bank constateert dat de beperkte informatie over hedgefondsen en private-equityhuizen het voor financiële ondernemingen moeilijk maakt de risico’s in te schatten en te beheersen. De kans bestaat dat de risico’s zich ophopen bij beleggers die over onvoldoende expertise beschikken, constateert de bank.
„Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de risico’s van hedgefunds en private equity”, benadrukte Wellink. Financiële instellingen moeten het beheer van hun risico’s versterken, meent hij.
De globalisering en de onderlinge verbondenheid van de financiële markten stellen andere eisen aan toezicht. „Monetair beleid wordt er in de globaliserende wereld niet eenvoudiger op. Puur nationale sturingsmiddelen worden daardoor steeds minder effectief”, aldus Wellink.
Wellink deed zijn uitspraken tijdens de presentatie van het jaarverslag. Daaruit blijkt dat de Nederlandse economie profiteert van de toegenomen export en particuliere consumptie. Maar het risico van hoge olieprijzen en wisselkoersen blijft bestaan.
De economische groei zal volgens de bank dit jaar tussen de 2,5 en de 3 procent uitkomen. „Inmiddels draait de Nederlandse economie op volle toeren”, schrijven de bankiers. Ook de inflatie blijft voorlopig beperkt: „De prijsstijging van de particuliere consumptie ligt in 2006 en 2007 nog onder de 2 procent, maar zal daar in 2008 bovenuit stijgen.”
De groei van de particuliere consumptie was het afgelopen jaar sterk. Maar de bank waarschuwt dat de woningprijzen en de beurskoersen het gevaar lopen naar boven door te schieten. „Risico’s en schulden kunnen, onder meer door de lage rente, te lichtzinnig worden genomen.”
De Nederlandsche Bank noemt het ronduit jammer dat het kabinet is overgestapt van het „behoedzaam” ramen naar „realistisch” ramen van de economische groei. „De behoedzame ramingen van de vorige twee kabinetten waren gemiddeld genomen realistisch. Tegen deze achtergrond en met het oog op de vergrijzing is het daarom verstandig zich niet rijk te rekenen aan groei die er wellicht nooit gaat komen.” Wellink riep het kabinet ertoe op liever voorzichtig te ramen.