Economie

Familie Wessels verlaagt belang in VolkerWessels

ROTTERDAM (ANP) - De familie Wessels verkoopt een groot deel van haar belang in het bouwbedrijf VolkerWessels. Nu bezit de familie nog 90 procent van de aandelen, dat moet straks 42,5 procent zijn.

5 April 2007 19:23Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

De vermogensbeheerder CVC Capital Partners neemt een belang van 42,5 procent in VolkerWessels, aldus de onderneming donderdag. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. De familie was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.Het management van VolkerWessels krijgt er 5 procent van de aandelen bij, waardoor het belang van de bestuurders in het bedrijf stijgt tot 15 procent. De vakorganisaties zijn inmiddels ingelicht en er is toestemming gevraagd aan de mededingingsautoriteiten. De transactie moet in mei worden afgerond.

Volgens de partijen is het uitgangspunt van de transactie een langetermijnstrategie gericht op groei van het bouwbedrijf. Daarbij moet er een evenwichtige verdeling zijn van de financiële belangen tussen bestaande en nieuwe aandeelhouders.

Volgens een woordvoerder zijn de achterliggende redenen voor de verkoop omstandigheden binnen de familie die te maken hebben met ziekte. Dit heeft ertoe geleid dat de familie tot de conclusie is gekomen dat er een grote verantwoordelijkheid op haar rust als enig aandeelhouder van een groot bedrijf als VolkerWessels.

Het eerste contact met CVC Capital is aan het begin van dit jaar gelegd, aldus de woordvoerder. Al vrij snel zijn de partijen op exclusieve basis gaan onderhandelen. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over investeringen op lange termijn.

VolkerWessels boekte vorig jaar een omzet van 4,5 miljard euro. De nettowinst -voor afschrijving van goodwill- steeg van 82,1 miljoen euro in 2005 naar 129,4 miljoen in 2006.

Bij de bouwonderneming werken ongeveer 17.000 mensen. VolkerWessels werd in 2003 van de beurs gehaald door de Twentse ondernemer Dik Wessels. De Vereniging van Effectenbezitters vindt dat aandeelhouders destijds veel te weinig geld hebben gekregen. Er werd een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Daaruit zou blijken dat de onderneming 41 euro per aandeel waard was, in plaats van de betaalde 21 euro.

De woordvoerder van VolkerWessels zei dat de publicatie van dat rapport drie jaar kwam nadat het bedrijf van de beurs was gehaald. In die periode zijn de koersen van andere aan de bouw gerelateerde bedrijven volgens hem met circa 200 procent gestegen. De ondernemingskamer heeft overigens nog geen uitspraak gedaan.

Wessels is tevens grootaandeelhouder van het investeringsvehikel Reggeborgh Beheer in het Twentse Rijssen. Dat investeringsbedrijf heeft naar schatting ongeveer 450 miljoen euro verdiend met de beursgang van de omstreden internetonderneming World Online in het jaar 2000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer