Dansende dames in de Beemster
WESTBEEMSTER - De lente is begonnen, koeien mogen weer naar buiten. Toch neemt het aantal koeien dat het hele jaar op stal blijft, toe.
„De koe staat in de wei / hij is eindelijk vrij / na die koude winter is hij heel blij / nu eet hij gras en doet een grote plas.”Bas Kok, leerling van de Teun de Jagerschool uit Schoorl, liet bij het project over koeien zijn prozaïsche kunsten de vrije loop. Het zij Bas vergeven dat hij de koe als man ziet.
Groep 6, 7 en 8 van de Teun de Jagerschool zit maandagmiddag op het zonovergoten erf van veehouder P. Beers aan de Jisperweg in Westbeemster. Straks mogen ze de koeien van boer Beers na de wintermaanden weer de wei in sturen.
Maar het wachten is op de fractieleider van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme. „De dames in de stal worden onrustig”, roept adjunct-directeur Robert van der Eng in een microfoon. „En de jongens van groep 8 ook.”
Het weideseizoen is geopend. Iedere club stuurt dezer dagen ’zijn’ koeien naar buiten. Vorige week bijvoorbeeld was het in Driehuizen en Abcoude de beurt aan Wakker Dier. „Hoewel de koe een introvert dier is, maakt ze echte bokkensprongen van plezier als ze de wei weer in mag.”
Volgens Wakker Dier is de weidegang door de extreem zachte winter en het mooie lenteweer twee weken eerder dan normaal. Sinds enkele jaren voert Wakker Dier haar koe-in-de-weicampagne. „Weidekoeien hebben minder last van uierontsteking en poot- en klauwgebreken.”
Volgens oud-landbouwminister Veerman ontving zijn ministerie ieder jaar duizenden e-mails met het verzoek om weidegang van koeien verplicht te stellen. Geen enkel ander onderwerp levert bij het ministerie zoveel correspondentie op.
Voor boer Beers in Westbeemster is het geen vraag of zijn koeien naar buiten mogen. „Da’s beter voor ze.”
Hij levert de melk aan Cono Kaasmakers, bekend van de Beemsterkaas. Al jaren betaalt Cono haar veehouders een premie voor de koeien die buiten in de wei lopen. Het gaat om 50 eurocent per 100 kilo melk.
Volgens directeur Eric Hulst keerde Cono vorig jaar 1,4 miljoen euro aan premies uit. „Uit economische overwegingen en de komst van de melkrobot houden steeds meer boeren hun vee op stal. Weidegang is niet alleen prettiger voor de koe, maar geeft ook een gezondere melk. Koeien die vers gras eten produceren melk met een hoger gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Dat is goed voor hart- en bloedvaten en het cholesterolgehalte.”
Hulst denkt dat minder dan 80 procent van de koeien in Nederland weidegang krijgt. „Dat percentage daalt. Van onze 650 veehouders geeft ruim 97 procent hun koeien weidegang.” De bij Cono aangesloten boeren, voornamelijk in Noord-Holland, leveren per jaar 260 miljoen liter melk. Daarvan maakt Cono 30.000 ton kaas.
Thieme is gearriveerd. De leerlingen van de Teun de Jagerschool mogen haar vragen stellen. Marietta wil weten of het er slecht voor staat met de dieren in Nederland. Thieme: „Het gaat niet zo goed. Er zijn 500 miljoen dieren op de boerderijen in Nederland en daar gebeuren soms nare dingen mee. Als we dieren slecht behandelen, hoe kunnen we dan verwachten dat wel elkaar als mensen goed behandelen?”
„Wat is er zo leuk aan dieren?”, vraagt Suzanne. „Ze zijn onschuldig, doen niet stiekem en zijn heel open. Dieren maken de aarde niet kapot, wij wel.”
Thieme, sinds de verkiezingen van november vorig jaar in de Tweede Kamer, zegt zich bij de kinderen thuis te voelen. „Als het aan jullie ligt, hadden dieren een ander leven. Grote mensen begrijpen er niets van.”
Of Thieme vegetariër is. Zeker. „Als advocaat van de dieren eet ik niet mijn eigen klanten op.” De laatste vraag: wat is het lievelingsdier van de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren? „Ezeltjes. Die blijven vrolijk, ook al worden ze mishandeld.”
Dan gaan de staldeuren open en mogen de koeien naar buiten. Uitbundig rennen ze wei in. Met hun mobieltjes maken verschillende leerlingen foto’s van de dansende dames in de Beemster. „Check die koe. Kicken!”