Economie

Industrie worstelt met beveiligen van cd’s

DEN HAAG - Free Record Shop heeft een boete van 50.000 euro gekregen voor het aanbieden van nagemaakte cd’s. De Britse platenmaatschappij EMI Group gaat juist een fors deel van zijn catalogus zonder beveiligingssoftware aanbieden via de digitale muziekwinkel iTunes van Apple.

Redactie economie
3 April 2007 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

De industrie worstelt duidelijk met het beveiligen van cd’s. Verschillende filialen van de platenzaak Free Record Shop hadden vorig jaar illegale kopieën van een cd van een populaire Britse zangeres in de schappen staan. De inkoper van het bedrijf had niet gezien dat het namaak betrof, aldus Free Record Shop. De Rotterdamse verkoper van de illegale cd’s wordt gedagvaard, zo maakte het functioneel parket van het openbaar ministerie maandag bekend.Free Record Shop heeft tussen november 2004 en januari 2006 voor ongeveer 1 miljoen euro muziek-cd’s ingekocht bij het Rotterdamse bedrijf. Uiteindelijk haalde de winkelketen 12.400 cd’s uit de schappen.

De boete volgt na een onderzoek van de FIOD-ECD vorig jaar naar aanleiding van een tip van auteursrechtenorganisatie Brein.

Muziekmaatschappijen dringen bij digitale aanbieders aan op het gebruik van DRM (Digital Rights Management) om illegaal kopiëren van hun muziek tegen te gaan. Platenmaatschappij EMI is de eerste die daar juist van afstapt. Mogelijk biedt het bedrijf in de toekomst ook onbeveiligde digitale muziek aan via andere webwinkels, zo liet het maandag weten.

Topman Steve Jobs van Apple riep de industrie onlangs op de DRM-beveiliging af te schaffen. De methode zou weinig effect hebben omdat de meeste muziek nog altijd op onbeveiligde cd’s wordt verkocht. Jobs’ oproep leidde tot verbaasde reacties. Apple heeft namelijk een eigen beveiligingssysteem waardoor via iTunes gekochte muziek alleen op muziekspelers van Apple kan worden afgespeeld.

De Consumentenbond, die campagne voert tegen wat hij „onredelijke beperkingen op muziek” noemt, riep andere muziekmaatschappijen op het voorbeeld van EMI te volgen.

De bond tekende wel aan dat consumenten volgens het plan van EMI en Apple meer gaan betalen voor DRM-vrije muziek en vindt dat eigenlijk van alle digitale muziek de beveiliging moet worden verwijderd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer