„Fotografie zorgt dat ik alles een plaats kan geven”
AMSTERDAM (ANP) - Foto’s van huilende kinderen, rouwende vrouwen, gewonde mannen en schreeuwende menigtes hangen in fotografiemuseum Foam in Amsterdam. De Amerikaanse oorlogsfotograaf James Nachtwey lichtte donderdagmiddag zijn beelden toe.
De 61-jarige Nachtwey reisde twintig jaar lang over de hele wereld om oorlogen vast te leggen, evenals conflicten en sociale problemen zoals hongersnood en aids. Met zijn foto’s in zwart-wit en kleur heeft hij vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder tweemaal The World Press Photo of The Year.Nachtwey werkt sinds 1984 voor het Amerikaanse nieuwstijdschrift Time Magazine. In 2001 was hij medeoprichter van het fotoagentschap Seven (VII). De fotograaf legde brandhaarden vast in onder meer Somalië, Tsjetsjenië, Zuid-Afrika, Rwanda en Irak. In 2001 verscheen een documentaire over zijn leven, getiteld ”War Photographer”. Zijn werk is op vele plekken in de wereld tentoongesteld.
Alle ellende ontmoedigt de visuele verhalenverteller -zoals hij zichzelf noemt- niet, ondanks het feit dat hij vaak sterke emoties voelt, zoals woede, ongeloof en verdriet. „Ik bekijk het per oorlog. We kunnen niet alle oorlogen in één keer stoppen, maar de oorlog in Rwanda bijvoorbeeld is voorbij.”
Met de foto’s van de crisisgebieden wil de Amerikaan het publiek wakker schudden. Daarom is zijn doel om de beelden in zo veel mogelijk media geplaatst te krijgen. Het publiceren van de foto’s maakt ook deel uit van zijn eigen verwerkingsproces. „Fotografie zorgt ervoor dat ik alles wat ik heb gezien een plaats kan geven.”
De tentoonstelling ”Testimony” laat tot en met 20 juni een deel van Nachtweys oeuvre zien.