Economie

Bouwmalaise treft toeleveranciers

De stagnerende bouw in Nederland treft niet alleen aannemers en steenfabrieken, ook toeleveranciers zijn de dupe. Slotenfabriek Axa Stenman uit Veenendaal ziet zijn omzet bijvoorbeeld belangrijk inzakken.

Redactie economie
27 August 2002 10:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

De woningbouw is de afgelopen jaren behoorlijk teruggelopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn vorig jaar 73.000 nieuwe huizen opgeleverd, tegen 79.000 in 1999. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) verwacht dat in 2002 niet meer dan 60.000 tot 65.000 woningen worden opleverd.

Het CBS registreerde vorig jaar bovendien een daling in het aantal afgegeven bouwvergunningen. Met 62.000 verstrekte vergunningen in 2001 betekent dat een vermindering van maar liefst 21 procent ten opzichte van 2000. Daardoor zal de nieuwbouw van huizen ook de komende jaren niet aantrekken.

Vorige week trok de CNV Bedrijvenbond al aan de bel. De inzakkende bouw leidt ook tot ontslagen bij toeleveranciers. De bond verwacht dat er tot eind volgend jaar ongeveer 1500 banen vervallen, ongeveer 10 procent van het totaalaantal in de sector.

Bestuursvoorzitter C. Oosterhoorn van Axa Stenman kent de cijfers als geen ander. Het aantal werknemers bij zijn bedrijf is vorig jaar met 16 procent ingekrompen, waarbij een deel gedwongen op straat is gezet. In de eerste helft van dit jaar is het personeelbestand nog eens verminderd met 5 procent. Nu werken er nog 535 mensen.

Oosterhoorn ziet voorlopig nog geen keer ten goede. Axa blijft daarom inzetten op kostenbesparingen door verdere automatisering. „Wil je in Nederland blijven produceren, dan moet je dat zo slim mogelijk doen”, aldus de fabrikant, die overigens ook over een productielocatie in Polen beschikt. Het aantal personeelsleden krimpt niet verder. „Wij zitten nu op het goede niveau. Als de vraag weer aantrekt, kunnen wij dat opvangen met uitzendkrachten.”

De omzet van Axa nam volgens de gisteren gepubliceerde cijfers in de eerste zes maanden van dit jaar met 3,2 procent af tot 35,4 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De nettowinst steeg ondanks de moeilijke marktomstandigheden met bijna 20 procent naar 2,3 miljoen euro. Belangrijke oorzaak hiervan is het verdwijnen van de salarissen van de vertrokken personeelsleden.

Naast de matige bouw heeft Axa ook te lijden onder een afzwakking van het consumentenvertrouwen. Dit treft vooral de omzet van sloten voor fietsen, die ook in Veenendaal van de band lopen. De verkoop van fietssloten, -verlichting en dergelijke liep de eerste zes maanden ook terug.

Pessimistisch is Oosterhoorn desondanks niet. Voor de rest van het jaar verwacht hij een winstgroei van 12 tot 20 procent, ook al trekt de bouw voorlopig nog niet aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer