„Nederland laks in aanpak hepatitis B”
DEN HAAG - Minimale aanpassingen in de zorg kunnen in Nederland jaarlijks tientallen sterfgevallen als gevolg van chronische hepatitis B voorkomen. Dat stelt de Rotterdamse hoogleraar leverziekten H. L. Janssen, woordvoerder van de werkgroep hepatitis B-experts, die dinsdag een ommezwaai in de Nederlandse aanpak bepleitte in Den Haag.
Het aantal slachtoffers kan volgens Janssen worden teruggebracht van 200 naar 50 per jaar als hepatitis B-geïnfecteerden eerder en beter worden behandeld. „Met een duidelijke richtlijn voor huisartsen is dat geen probleem. De ellende is dat zij nu niet altijd weten wat ze aanmoeten met een hepatitispatiënt. Behandeling is vooral geboden bij de groep geïnfecteerden die te maken heeft met actieve virusdeling en leverontsteking. Dat is zo’n 30 procent.”Minder sterfte is ook te realiseren door een beter samenspel tussen artsen, laboratoria en ziekenhuizen, zegt Janssen. „In Rotterdam geeft de GGD sinds kort iedere besmetting door aan de huisarts. Het aantal patiënten bij wie het ziekenhuis tijdig de behandeling kon starten, is daardoor vergroot.” Janssen wil dat de overige GGD-regio’s dezelfde werkwijze toepassen. „Qua organisatie is dat met weinig extra geld goed te doen.”
De werkgroep wil verder dat hepatitis B wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Janssen: „Op dit moment vaccineren we alleen allerlei moeilijk op te sporen risicogroepen. Dat maakt het systeem even duur als inefficiënt.”
Hepatitis B is een virus dat zich nestelt in de lever en op termijn kan leiden tot een dodelijke vorm van leverfalen en leverkanker. Mede door de komst van immigranten steeg het aantal geïnfecteerden van 31.000 in 1991 tot 64.000 nu. Volgens sterftecijfers van het CBS kost de ziekte in Nederland ruim twintig levens per jaar.
Janssen stelt daartegenover dat alleen al in de regio Rotterdam jaarlijks ruim twintig patiënten aan de ziekte overlijden. In heel Nederland kost chronische hepatitis B de komende tien jaar aan ten minste 2000 patiënten het leven, concludeert hij op basis van Europees onderzoek.
„Omdat hepatitis B als uiteindelijke doodsoorzaak vaak onbenoemd blijft bij patiënten die aan leverkanker overlijden is het officiële sterftecijfer veel te laag. Bovendien kan het wel dertig jaar duren voor een besmette baby klachten krijgt. Er gaat dus geruime tijd overheen voordat zichtbaar wordt waar de stijging van het aantal geïnfecteerden toe leidt.”