Economie

Beleggers dagen DSM om dividendbeleid

AMSTERDAM (ANP) - Twaalf beleggingsfondsen die vallen onder de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton hebben DSM voor de rechter gedaagd.

20 March 2007 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:37

De beleggers willen dat de rechter het chemieconcern verbiedt een loyaliteitsdividend in te voeren. Daarnaast moet een onderzoek worden ingesteld naar de besluitvorming rondom de introductie van het dividend.DSM moet zijn nieuwe dividendbeleid, dat beleggers op de lange termijn beloont, donderdag verdedigen bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Het is de eerste zaak tegen het loyaliteitsdividend. De fondsen hebben naar eigen zeggen in totaal een belang van ruim 2 procent in DSM.

Volgens de beleggingsfondsen zorgt het loyaliteitsdividend voor ongelijkheid tussen beleggers. „Dat is in strijd met de wet”, liet advocaat Jan Kees Brandse maandag weten. Namens het advocatenkantoor Greenberg Traurig vertegenwoordigt hij de fondsen.

In een poging om aandeelhouders voor een langere termijn aan zich te binden, lanceerde DSM in september vorig jaar het loyaliteitsdividend. Aandeelhouders die drie jaar hun stukken DSM vasthouden, krijgen een eenmalige uitkering van 30 procent van het gemiddelde dividend in de voorgaande periode van drie jaar. Vervolgens krijgt de trouwe aandeelhouder 10 procent extra dividend per jaar in de periode daarna.

De aandeelhouders van DSM kunnen zich op 28 maart buigen over het loyaliteitsdividend. Dit zal gebeuren op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het concern uit Heerlen. De fondsen die DSM nu belagen, willen daar niet op wachten omdat preferente aandeelhouders het nieuwe dividendbeleid erdoor zouden kunnen drukken, aldus advocaat Brandse.

DSM verklaarde gisteren in een reactie de rechtsgang van Franklin te betreuren. „Volgens DSM is het wel of niet instemmen met het voorgestelde loyaliteitsdividendprogramma primair een zaak van de aandeelhouders zelf.”

Het voor Nederlandse begrippen nieuwe financiële instrument is niet onomstreden. Enkele banken en vermogensbeheerders lieten zich de afgelopen weken kritisch uit over het plan van DSM. Zij voerden daarbij ook het argument van ongelijkheid aan.

DSM zou gemiddeld per jaar ruim 5 miljoen euro kwijt zijn als de houders van 25 procent van het aandelenkapitaal ingaan op de regeling. De teller stond vorige week op 17 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer