Britse vrienden breken lans voor oosterse saus van kikkererwten
In Nederland is het nog een tikkeltje onbekend, maar in Engeland maakt hummus een snelle opmars. De saus op basis van kikkererwten voldoet aan alle dieetvoorschriften en wordt zelfs beschouwd als volledige maaltijd op zich.
Al sinds hun studententijd zijn Christian Mouysset en Ronen Givon verzot op de lichtbruine kikkererwtensaus. Hoewel supermarkten het vaak in de onderste schappen verstoppen, bespeurden de twee Britten al snel een gat in de markt. „Onze studievrienden vonden het ook ontzettend lekker”, verklaart Mouysset. „Dus wij tweeën waren in ieder geval niet de enige liefhebbers.”Hun droom -een trendy en goedkoop hummusrestaurant- werd vier jaar later werkelijkheid. Het afgelopen jaar heeft Hummus Bros de eerste twee vestigingen geopend in hartje Londen. Hier serveren Mouysset en Givon maaltijden gebaseerd op het kikkererwtensausje, inclusief pitabroodjes. Volgens kenners is het de gezondste saus die er bestaat. Hoe kan het dan dat maar weinig mensen buiten het Midden-Oosten ervan gehoord hebben? Hummus (uitspraak: ”goe-moes”, ook wel geschreven als humus of humous) is afkomstig uit het Midden-Oosten, waar het sinds zeker 2000 jaar fungeert als volksvoedsel. De saus, bereid uit kikkererwten en de sesamzaadsaus tahini, wordt veelal op sneetjes pitabrood gesmeerd.
Sceptisch
Als het aan de twee ambitieuze ondernemers ligt, zal ook Europa binnenkort voor de oosterse dipsaus vallen. In hun tweede restaurant vertellen ze enthousiast over de realisatie van hun droom. Ze begonnen met het uitdelen van monsters van het product op markten verspreid over heel Londen. Daarbij werd informatie gegeven over de oorsprong van de saus.
Volgens Mouysset reageerden de meeste mensen eerst vrij sceptisch. „Ze wilden niet geloven dat je dit als maaltijd kunt nemen, en dat het nota bene gezond kan zijn. We willen hen graag over de streep trekken.” De mede-eigenaar van Hummus Bros somt moeiteloos de voordelen van zijn favoriete saus op. „Hummus bevat geen onverzadigd vet of cholesterol en zit boordevol calcium. Daarnaast zorgt het voor de opname van glucose in je bloed. Dankzij onze bijgerechten vult het ook heel goed.”
Wat de bijgerechten betreft, heb je als klant van Hummus Bros weinig reden tot klagen. Voor zo’n 8 euro krijg je standaard een portie hummus met een schaaltje pitabrood, en kun je kiezen uit een zogenaamde topping. De keuze is divers: van Mexicaanse bonen en guacamole tot kip en rundvlees - vrijwel alles valt te combineren met de kikkererwtensaus.
Volgens zijn collega Givon is dit het geheim van hummus. „Het is voor iedereen geschikt, ook voor vegetariërs, veganisten en mensen die allergisch voor noten zijn of mensen die lijnen. Er is geen reden om het niet uit te proberen.”
Zolang er nog geen vestiging van Hummus Bros in Nederland is, zijn we aangewezen op de onderste schappen van de supermarkt.
Meer informatie: www.hbros.co.uk.
Bereiding hummus
Plaats zo’n 250 gram kikkererwten in een blender en maal ze tot een gladde puree.
Voeg knoflook, citroensap en tahini toe en maal totdat het mengsel glad is.
Voeg olijfolie toe.
Bewaar het mengsel op een koele plaats.