Staking douane levert geen problemen op
SCHIPHOL (ANP) – Reizigers die donderdag op Schiphol arriveerden, hoefden niet door de douane. Stakende douaniers controleerden hun bagage niet. De douane legde het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao voor rijksambtenaren.
Ruim 90 procent van het douanepersoneel deed mee aan de 24-uursactie, die duurt tot donderdag 24.00 uur, aldus de ambtenarenbonden. Volgens hen kon ook de 100–procentscontrole uit risicolanden, onder meer gericht op bolletjesslikkers, niet goed worden uitgevoerd. Woordvoerders van de douane en de Koninklijke Marechaussee spraken dat tegen. „Er werken voldoende mensen om de 100–procentscontroles uit te voeren", aldus een woordvoerder van de douane.Deze controles worden sinds 2003 uitgevoerd op vluchten uit Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba en Venezuela. Het Schipholteam, waarin douane en marechaussee samenwerken, werkt volgens de douanezegsman gewoon door.
Passagiers op Schiphol merken weinig van de actie. Hun bagage werd niet gecontroleerd, maar de Koninklijke Marechaussee controleerde wel. Passagiers moesten gewoon hun paspoort laten zien en de handbagage ging gewoon door de scanner.
In de aankomsthal was de actie wel duidelijk waarneembaar. Daar demonstreerden volgens een woordvoerster van Abvakabo ongeveer 1200 rijksambtenaren. Tot de actievoerders behoorden douanepersoneel uit diverse delen van het land, en belastingambtenaren en gevangenispersoneel.
De veiligheid van de luchthaven liep door de actie geen enkel gevaar, benadrukte een woordvoerder van de marechaussee. „Het waarborgen van de openbare orde en veiligheid op Schiphol is namelijk niet een taak van de douane, maar van de marechaussee."
Donderdag legde ook personeel in diverse belastingkantoren het werk neer. Maandag krijgt die actie een vervolg en nemen medewerkers van de Belastingdienst de inlichtingentelefoon niet op.
Ook begon donderdag een estafettestaking bij gevangenissen. Daaraan doen in totaal twintig penitentiaire inrichtingen mee. Tot 31 maart wordt daar om beurten het werk neergelegd.
Donderdag staakte personeel in acht gevangenissen een deel van de dag. Dat leverde volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie geen problemen op. Een minimumbezetting was gegarandeerd.
De rijksambtenaren voeren al sinds half januari actie voor een nieuwe cao. Zij eisen 2,5 procent meer loon, een hogere eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de gestegen kosten voor de zorgverzekering. De onderhandelingen tussen de ambtenarenbonden en, toen nog minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken, liepen in december vast.
De douane op Schiphol beet half januari het spits af met een stiptheidsactie die het goederenvervoer trof. Er zijn werkonderbrekingen geweest bij onder meer kantoren van de Belastingdienst en in gevangenissen. Hoogtepunt tot nu toe was de landelijke actiedag in Den Haag, waar ongeveer 13.000 ambtenaren demonstreerden.