Economie

Italië wil dat er biljet van 1 euro komt

Italië wil dat er biljetten van 1 euro komen. Als de Europese Centrale Bank (ECB) tot deze maatregel besluit, zal de geldontwaarding afnemen.

Redactie economie
26 August 2002 07:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

Volgens de Italiaanse minister van Economische Zaken, Giulio Tremonti, maakt een biljet consumenten en winkeliers beter duidelijk wat de waarde is van de Europese munteenheid. Het muntstuk van 1 euro doet dat volgens hem onvoldoende.

„Er is een 1-dollarbiljet. Waarom zouden wij Europeanen niet een 1-eurobiljet hebben?” aldus Tremonti. De bewindsman deed zijn suggestie afgelopen zaterdag. In Italië woedt een heftig debat over de stand van de inflatie. Volgens de officiële, door de regering-Berlusconi gehanteerde cijfers kwam de inflatie in juli uit op 2,2 procent of 2,4 procent naar de maatstaven van de Europese Unie. Maar volgens consumentenorganisaties, vakbonden en oppositiepartijen ligt de inflatie in werkelijkheid veel hoger. De consumentenorganisatie Codacons schat dat de inflatie is opgelopen tot 4,5 procent.

De Italiaanse vertegenwoordiger bij de ECB, Tommaso Padoa-Schioppa, wees zondag in een opiniestuk in de krant Corriere della Sera op het gevaar van dit debat. Hij vreest dat de discussie er op zichzelf toe kan leiden dat de inflatie toeneemt. „Het zogenoemde inflatiealarm is feitelijk gebaseerd op heel veel alarm en weinig inflatie, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk.”

Een parlementaire commissie gaat het prijsverloop sinds de introductie van de euro begin dit jaar onderzoeken. Tot dit onderzoek werd besloten na breed geuite kritiek dat vele zakelijke sectoren in Italië de introductie hebben gebruikt om de prijzen op te schroeven.

Ook de Fransen kunnen maar niet aan de euro wennen. Iets minder dan de helft van de bevolking (41 procent) verwacht nog jaren nodig te hebben voordat ze helemaal in euro’s, zonder eerst prijzen naar franks om te rekenen, zullen denken. Dit blijkt uit een peiling van het blad Journal du Dimanche.

Van de Fransen verwacht eenderde nog enkele maanden nodig te hebben en 5 procent nog enkele weken, voordat er alleen nog maar in euro’s wordt gedacht. Bijna een op de vijf zegt de omschakeling al te hebben gemaakt en helemaal niet meer in franks te denken.

In Nederland zorgde president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze maand voor opschudding met zijn uitspraak dat de euro een groter opdrijvend effect heeft gehad op de prijzen dan aanvankelijk werd aangenomen. Politieke partijen, consumentenorganisaties en brancheorganisaties vielen na zijn uitlatingen over elkaar heen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer