EU-leiders willen forse beperking
BRUSSEL - De staats- en regeringsleiders van de EU-landen zitten donderdagavond en vrijdag in Brussel met elkaar om de tafel om afspraken te maken over het klimaat- en energiebeleid. Ze zijn het eens over een forse beperking van de CO(in2(-uitstoot.
Zij zullen het voorstel van de Europese Commissie aanvaarden om, in de strijd tegen de opwarming van de aarde, de vervuiling van de lucht door dit broeikasgas terug te dringen tot in 2020 een niveau dat 20 procent onder dat van 1990 ligt. Als de overige toonaangevende industrienaties, waaronder de VS, Japan en China, ook meedoen aan een vervolg op het huidige Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt, zal zelfs worden aangekoerst op een reductie van 30 procent.Geen overeenstemming is er tot dusver over een norm voor het aandeel van hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind, water en biomassa, in de totale energieconsumptie in 2020. De lidstaten onderschrijven wel een streven om op 20 procent uit te komen, maar Frankrijk en een aantal partners uit Oost-Europa voelen er niet voor dit percentage als juridisch bindend te beschouwen.
Politiek Parijs is bereid overstag te gaan, zo valt te beluisteren, als het gebruik van kernenergie in dit verband meetelt. Er zijn echter lidstaten die, gelet op het risico van ongelukken en het probleem van het nucleaire afval, fel gekant zijn tegen uitbreiding van deze component. De Commissie neemt, gezien de gevoeligheid van de materie, geen standpunt in over de wenselijkheid van de inzet van deze soort brandstof.
Aanvoerder Barroso van dat college acht het, om op milieugebied een mondiale voortrekkersrol te kunnen vervullen, van grote betekenis dat de EU aan de genoemde doelstelling een dwingend karakter toekent. „De rest van de wereld zal goed kijken of we geloofwaardig zijn”, benadrukte hij aan de vooravond van de vergadering. Op de Duitse bondskanselier Merkel, die als voorzitter optreedt, rust de taak een compromis tot stand te brengen.
Barroso hamert op het belang van het beraad. „We moeten ons verbinden tot acties die van beslissende aard zijn voor toekomstige generaties”, meent hij. Hij riep eerder deze week de regeringschefs ertoe op duidelijk te maken dat, en dan nu in het bijzonder in het licht van de klimaatproblematiek, de samenwerking nog steeds „zinvol en relevant” is, „misschien zelfs meer dan in 1957.”
Op de lentetop wordt ook gesproken over de verklaring die de leiders op 25 maart, tijdens een informele ontmoeting in Berlijn ter gelegenheid van het jubileum, zullen opstellen. Het is de bedoeling daarin de successen van een halve eeuw integratie en de gezamenlijke waarden op te sommen. Een heikel punt vormt de vraag of ze ook een passage moet bevatten die preludeert op het alsnog invoeren van de gestrande grondwet in enigerlei vorm. Polen ijvert ervoor in de verklaring een verwijzing naar God opgenomen te krijgen.