Israël rekent met aanval vanuit Irak
Israël heeft zich op verscheidene fronten voorbereid op een mogelijke aanval van Irak. Een dergelijke aanval zou kunnen volgen uit vergelding voor een eventueel Amerikaans offensief tegen Irak. Een soortgelijk scenario voltrok zich ook tijdens de Golfoorlog, toen de Amerikanen Koeweit bevrijdden van Iraakse troepen.
Nu de spanningen tussen de Verenigde Staten en Irak toenemen, neemt Israël meer en meer maatregelen om de gevolgen van de vergeldingsactie te kunnen opvangen. Het land houdt er onder meer rekening mee dat Irak net als in de Golfoorlog Scud-raketten op de Joodse staat afschiet.
Irak schoot in 1991 39 raketten op Israël af. Bij inslagen kwamen destijds twee mensen om het leven en raakten honderden gewond. Een groot aantal raketten werd met Amerikaanse Patriots onderschept. Israël heeft na de Golfoorlog een eigen antiraketafweer ontwikkeld, het zogeheten Arrow-systeem. Bij de onderzoekskernreactor Dimona in de Negevwoestijn heeft Israël Patriot- en Hawk-luchtdoelraketten geplaatst. De krant Yediot Ahronot bracht de plaatsing van de raketten in verband met een mogelijke aanval van Irak, maar legerfunctionarissen verklaarden donderdag dat het om routine-oefeningen ging. Het leger stelde eerder deze maand Arrow-antiraketbatterijen op in Midden-Israël.
Het land bereidt zich ook voor op aanvallen met niet-conventionele wapens. De angst is toegenomen dat de Iraakse leider Saddam Hussein chemische en biologische wapens en kernwapens heeft laten produceren. Woensdag besloot het Israëlische kernkabinet tot een vaccinatiecampagne tegen pokken. In eerste instantie zullen 15.000 reddingswerkers een injectie krijgen. Wellicht krijgt deze actie een vervolg op nationale schaal.
De angst voor een niet-conventionele aanval is overigens niet nieuw. Tijdens de Golfoorlog werden onder de Israëliërs gasmaskers verspreid voor het geval een Iraakse Scud-raket een chemische lading zou bevatten. Wat dat betreft was de Golfoorlog een goede voorbereiding, ook al bleef een chemische aanval toen uit, aldus het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.
Ingewikkelder is een „zelfmoordaanslag” waarbij een met pokken geïnfecteerde terrorist zich onder het Israëlische publiek mengt en de ziekte op die manier verspreidt. In dit geval duurt het enkele dagen voordat duidelijk is dat er sprake is van een aanslag. Maar ook hiertegen zijn volgens het ministerie de nodige „voorzieningen” getroffen.
De Israëlische premier, Sharon, heeft aangekondigd dat een bezoek dat hij begin september aan de Verenigde Staten zou brengen, wordt uitgesteld. Volgens Israëlische regeringsfunctionarissen heeft het kabinet van Sharon te veel binnenlandse beslommeringen om nu een bezoek aan de VS te maken. Een nieuwe datum voor het bezoek, dat op 9 september zou beginnen, is niet vastgesteld. Twee eerdere bezoeken van Sharon aan de VS werden na Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël voortijdig afgebroken.
De regering-Sharon staat de komende weken voor de moeilijke taak om haar begroting voor 2003 door het parlement te loodsen en ook het Israëlisch-Palestijnse conflict zal de komende tijd veel aandacht vragen, aldus een zegsman van de Israëlische regering. Sharon zou in de VS onder meer een bezoek brengen aan Florida, waar Jeb Bush, de broer van de Amerikaanse president George Bush, dit najaar voor zijn herverkiezing strijdt.
De Israëlische politie heeft donderdag woordvoerder Atallah Hanna van de Grieks-Orthodoxe Kerk in Jeruzalem korte tijd vastgehouden om hem te ondervragen over een clandestien bezoek aan Syrië en Libanon, waar hij steun zou hebben betuigd aan terroristische organisaties. Hanna noemde zijn aanhouding onterecht. Hij zei dat hij zich alleen maar had uitgesproken tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden en het had opgenomen voor de rechten van de Palestijnen. Christelijke en islamitische leiders noemden de aanhouding van Hanna een schending van de godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.
Een woordvoerder van de Israëlische politie zei dat Hanna was ondervraagd omdat hij op de Syrische en Libanese televisie steun had betuigd aan terreurorganisaties en aan aanslagen op Israëlische burgers. Bovendien is het voor Israëlische staatsburgers verboden Syrië en Libanon te bezoeken, omdat Israël formeel nog steeds in oorlog verkeert met beide landen.