EU wil hardere sancties Sudan
BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie wil de internationale sancties tegen het regime in Sudan verscherpen. Tegelijkertijd moet er meer geld worden vrijgemaakt voor de Afrikaanse vredesmacht in de West–Sudanese regio Darfur.
Dat hebben de EU–ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel afgesproken. Nederland was een van de landen die pleitten voor aanscherping van de sancties.„Er is een noodzaak om de sancties aan te scherpen omdat de regering van Sudan niet heeft meegewerkt aan het terugbrengen van het geweld", zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) na zijn eerste EU–vergadering als minister. Volgens Verhagen moet de druk op het regime in Khartoum ook worden opgevoerd om er voor te zorgen dat Sudan meewerkt met het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat vorige week aanklachten uitvaardigde tegen twee Sudanese topfunctionarissen. „Daar blijf ik op terugkomen", zei Verhagen.
Volgens Duitsland – dit halfjaar voorzitter van de EU – is de situatie in Darfur nog onveranderd slecht na luchtaanvallen in januari en februari. De regering weigert hulpverleners toegang tot het gebied.
De ministers gaven maandag niet aan hoe de sancties aangescherpt moeten worden. Nu gelden er een wapenembargo en beperkingen voor leden van het regime. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de sancties onvoldoende en eist directe reisverboden voor Sudanese leiders en het bevriezen van tegoeden. Khartoum heeft tot nog toe de samenvoeging van VN–blauwhelmen met de 7.000 vredessoldaten van de Afrikaanse Unie onmogelijk gemaakt.
Het extra geld voor de Afrikaanse Unie–missie Amis moet komen uit een ontwikkelingsfonds van de EU en de zogenoemde ACP–landen (uit Afrika, Cariben en Pacific). Die moeten er op 26 mei nog wel het groene licht voor geven.
Verhagen zei maandag dat hij met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders gaat bespreken of het kabinet nog meer geld kan geven aan Amis. Nederland gaf de afgelopen jaren al ongeveer 38 miljoen euro voor de missie.
In Darfur zijn door het geweld, voornamelijk gepleegd door Arabische janjaweed milities, de afgelopen vier jaar al 200.000 mensen omgekomen. Ook zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.