Geen vuurwerk bij vergadering Stork
AMSTERDAM (ANP) - Stork beleefde vrijdag een algemene aandeelhoudersvergadering zonder vuurwerk. Over het contact met de opstandige grootaandeelhouders Centaurus en Paulson werden geen mededelingen gedaan. Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt sprak van een relatief rustige vergadering „die paste bij de rust die we rond de onderneming willen hebben.”
Het spannendste agendapunt was de stemming over de jaarrekening. De drie door de Ondernemingskamer aangestelde extra commissarissen, onder wie ex-premier Wim Kok, verzochten Storks grootaandeelhouders Centaurus en Paulson om zich van stemmen op dit punt te onthouden. Dit verzoek werd ingewilligd, waardoor de jaarrekening werd goedgekeurd. Dit was onder meer van belang om dividend uit te kunnen keren.De grootste tegenvaller voor Stork was dat Centaurus en Paulson stemden tegen de herbenoeming van commissaris Cees den Hartog, een expert op het gebied van luchtvaart. Centaurus en Paulson motiveerden hun stemgedrag door erop te wijzen dat zij vorig jaar het vertrouwen in de toezichthouders zijn kwijtgeraakt. Eerder probeerden ze een motie van wantrouwen tegen de hele raad van commissarissen in stemming te brengen.
Dudley Eustace, een van de drie door de Ondernemingskamer aangestelde toezichthouders, reageerde teleurgesteld op het wegstemmen van Den Hartog. „Het is niet in het belang van de onderneming en het komt de voorwaarden van een dialoog niet ten goede. Wij beraden ons op de situatie.”
Saillant detail is dat de grootaandeelhouders Stork willen laten uitgroeien tot een nationale luchtvaartkampioen. Het Naardense concern hoopt zo snel mogelijk een vervanger voor Den Hartog te vinden met een vergelijkbare kennis van de luchtvaartsector.
Centaurus en Paulson weigerden vervolgens goedkeuring te geven aan de manier waarop het bestuur en de commissarissen van Stork hun taken vorig jaar hebben uitgevoerd. Volgens een woordvoerder van de onderneming heeft dit geen verdere gevolgen.
Een van de aanwezige aandeelhouders pleitte kort voor het in stemming brengen van deze zogenoemde decharge om het agendapunt te schrappen. „Door geen decharge te verlenen komen de partijen weer tegenover elkaar te staan. Het betekent olie op het vuur, terwijl gezocht moet worden naar de dialoog.”
De drie extra commissarissen, onder meer belast met het opstellen van de agenda voor aandeelhoudersvergaderingen, overlegden kortstondig met president-commissaris Jan Kalff over het al dan niet schrappen van het agendapunt. „Ze vinden het een sympathiek voorstel, maar onder de regels van de corporate governance en om rekening te houden met de minderheidsaandeelhouders wordt het punt toch in stemming gebracht”, aldus Kalff.
Kalff zei er niet warm of koud van te worden dat de decharge niet werd verleend. Hij putte moed uit het aantal stemmen voor. „Dat Centaurus en Paulson tegenstemden, was verwacht, maar de rest stemde voor. Dat is goed voor de beeldvorming.”