Water Elbe zakt maar, gevaar is niet geweken
Ondanks het dalende waterpeil in de Elbe kunnen de bewoners van dorpen en steden langs de waterweg allerminst opgelucht ademhalen. Tienduizenden geëvacueerde mensen kunnen nog altijd niet terug naar hun huizen. Doorweekte dijken kunnen nog altijd bezwijken onder de watermassa, zo waarschuwden de autoriteiten donderdag.
Vooral de situatie in de deelstaat Nedersaksen blijft kritiek. Water sijpelt door de dijken van de zijrivieren Jeetzel en Seege. Inwoners van zes dorpen bij Dannenberg zijn gewaarschuwd voor mogelijke dijkdoorbraken. Ook in Neuhaus dringt het water door de waterkering heen. Volgens de lokale autoriteiten blijft ook daar het gevaar van overstromingen groot.
In het noorden van Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Sleeswijk-Holstein vormt het water eveneens een grote dreiging, zelfs als het peil niet de hoogte bereikt die nu wordt voorspeld. Tienduizenden mensen werken met man en macht aan versterking van de dijken.
Tientallen dorpen in Mecklenburg zijn uit voorzorg geëvacueerd. Honderden mensen weigeren echter hun huizen te verlaten. Zij kunnen niets anders dan angstig afwachten achter de versterkte dijken. „We zullen zeker nog een week met de gevaren van het hoge water moeten leven”, aldus de minister-president van de deelstaat.
Zelfs de zwaar getroffen deelstaat Saksen-Anhalt is nog niet verlost van de wateroverlast. Het waterpeil daalt er weliswaar, maar door de dijkdoorbraak bij Seegrehna, ten zuiden van Wittenberg, worden de steden Dessau en Wörlitz bedreigd door overstromingen.
In het zuidelijker gelegen Saksen kan de bevolking wel opgelucht ademhalen en de schade opmaken. De noodtoestand is opgeheven. De schade in de deelstaat bedraagt zeker 15 miljard euro. In Dresden bedraagt die volgens voorzichtige schattingen van de burgemeester een slordige 350 miljoen euro. Maar dat bedrag zal volgens hem zeker nog stijgen als gebouwen goed zijn onderzocht.
Bondskanselier Schröder overlegde donderdagavond met de ministers-presidenten van de getroffen deelstaten over de wederopbouw. Overeengekomen werd de slachtoffers te helpen met de wederopbouw. Daarvoor is bijna 10 miljard euro uitgetrokken: 3,5 miljard van de federale regering, 3,6 van de deelstaten en gemeenten en de rest uit het structuurfonds van de Europese Unie.
Het Duitse bedrijfsleven heeft zelf aangeboden tijdelijk een hogere belasting te betalen, zei Schröder. Eerder deze week stelde de regering de voor volgend jaar geplande belastingverlaging uit. Het uitstel moet 6,9 miljard euro opbrengen voor het herstel van de schade die de overstromingen hebben aangericht.
De financiering geschiedt door de voorgenomen belastingverlaging voor 2003 met een jaar uit te stellen en door het verhogen van de vennootschapsbelasting. Het uitstel van de belastingverlaging kreeg veel kritiek te verduren.
Edmund Stoiber, kandidaat bij de verkiezingen van 22 september voor de CDU/CSU, deed het plan af als een belastingverhoging. „Het is vergif voor de economie.” Hij pleit ervoor 7,7 miljard euro van de winst van de Duitse centrale bank voor de wederopbouw vrij te maken. De conservatieve leider ziet zich daarin gesteund door het midden- en kleinbedrijf. Dat voorziet bij uitstel van de belastingverlaging 200.000 extra werklozen en de sluiting van 25.000 kleine firma’s.
De schade voor grote Tsjechische ondernemingen door de wateroverlast bedraagt ten minste 260 miljoen euro (8 miljard kroon), zo maakte de minister van Industrie en Handel donderdag bekend. Onduidelijk is nog hoe groot de schade voor het midden- en kleinbedrijf in dat land is.
De directe schade door de overstromingen wordt op 5,5 miljard kroon geschat, de schade als gevolg van het staken van de productie op 2,5 miljard kroon. Het ministerie heeft nog niet vastgesteld hoeveel schade kleine en middelgrote ondernemingen hebben opgelopen.
Premier Vladimir Spidla raamde het afgelopen weekeinde de totale schade van de wateroverlast op tussen 60 en 90 miljard kroon (2 á 3 miljard euro).
Het dodental van de overstromingen in het Midden-Europese land is donderdag tot veertien gestegen. In Roztoky, langs de rivier de Moldau, werd het lichaam gevonden van een 24-jarige Slowaak die al tien dagen werd vermist. Kort daarvoor was in Slustice, een oostelijke buitenwijk van Praag, het lijk van een 44-jarige man gevonden. Hij was eveneens verdronken.