Economie

Zware handelsdelegatie naar Turkije

DEN HAAG - Een zware Nederlandse handelsdelegatie zal volgende week Turkije aandoen als koningin Beatrix aan dat land een staatsbezoek brengt. „Turkije is een interessante groeimarkt voor Nederlandse bedrijven”, aldus mr. W. L. E. Quaedvlieg van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Redactie economie
20 February 2007 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:32
ISTANBUL – Zicht op de haven van de Turkse stad Istanbul. Een Nederlandse handelsdelegatie bezoekt volgende week Turkije, in het spoor van koningin Beatrix. Foto ANP
ISTANBUL – Zicht op de haven van de Turkse stad Istanbul. Een Nederlandse handelsdelegatie bezoekt volgende week Turkije, in het spoor van koningin Beatrix. Foto ANP

Turkije heeft een grote, ontluikende markt. „Het land groeit wel, maar is nog niet welvarend. Dat is interessant voor tal van bedrijven, zoals fabrikanten van consumentenproducten en verzekeraars”, zei de secretaris internationale economische zaken van VNO-NCW maandag in een toelichting op de missie.Een zware handelsdelegatie naar Turkije is gelet op de economische situatie van het land gerechtvaardigd, aldus Quaedvlieg. „Turkije is een van de belangrijke handelspartners van Nederland en het bedrijfsleven is er modern en internationaal gericht. Daarnaast is de economie van het land sinds 2001 stabiel en stijgen de export en de import hard.” Turkije heeft 72 miljoen inwoners en een bruto binnenlands product dat op een zesde van dat van Nederland ligt.

De missie staat onder leiding van de nieuwe minister van Economische Zaken, Van der Hoeven -nu nog minister van Onderwijs- en VNO-NCW-voorzitter Wientjes. Zij nemen niet de minste delegatieleden mee. Zo vliegen de hoogste bazen van Shell Nederland, Stork, TNT en de ingenieursbureaus Grontmij en Haskoning mee. Ook van ABN AMRO, Aegon, Akzo Nobel, KLM-Air France, Philips, Unilever en Van Leeuwen Buizengroep reizen mensen uit de raden van bestuur mee. „Er is bewust gekozen voor een kleine, maar hoogwaardige missie. In dat opzicht is deze reis een bijzondere”, lichtte Quaedvlieg toe.

Ook nieuw is dat de missie kort duurt: „Twee dagen, één nacht.” De minister vliegt zelfs al na één dag terug vanwege verplichtingen in Nederland. Koningin Beatrix is vier dagen in Turkije.

Het voordeel van een zware delegatie is dat meer deuren opengaan. Zo worden de topzakenlui op de eerste dag ontvangen door de Turkse premier Erdogan. „Dat is niet vanzelfsprekend.” De delegatie spreekt een uur met de premier en een Turkse delegatie. Centraal staat de vraag hoe de handelsbetrekkingen kunnen worden verbeterd. Vanuit Nederlands oogpunt kunnen procedures en afspraken op een aantal praktische punten beter. „Zo willen wij het hebben over de bescherming van intellectuele eigendom en moet de financiële sector transparanter zijn.” Anders is het risico om in Turkije te investeren voor sommige ondernemingen groot, vinden de Nederlandse multinationals.

Aansluitend voegt koningin Beatrix zich met prins Willem-Alexander en prinses Máxima bij het gezelschap voor een algemene discussie over de economische relaties tussen de beide landen. De koningin houdt zich als staatshoofd normaal verre van handelsmissies, omdat zij een land als staatshoofd bezoekt en wil waken voor belangenverstrengeling en misbruik van haar positie. „Dat koningin Beatrix dit theoretische deel bijwoont en niet het commerciële dat eraan voorafgaat, past in het beeld van het hele staatsbezoek”, zo verklaarde drs. Chr. Breedveld, plaatsvervangend directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst, maandag.

In Turkije zullen de deelnemers aan de handelsdelegatie ook gesprekken voeren met mensen van de Turkse Kamer van Koophandel en een koepel van werkgevers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer