Detacheerder DPA sluit kantoren
Detacheerder DPA Holding verkleint zijn kantorennetwerk in Nederland. Verder trekt de Haarlemse specialist in het uitlenen van financieel-administratief personeel zich terug uit België en Engeland. „Onze doelstelling om een brede serieuze Europese speler te worden, hebben we naar een lager niveau gebracht”, aldus directeur P. Smit woensdag.
De detacheerder maakte tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers bekend dat zwaar ingrijpen nodig is, gezien de moeilijke economische omstandigheden. „We moeten door de zure appel heen bijten en er eerst voor zorgen dat de landen waarin we actief zijn ook winstgevend zijn”, stelde Smit. Buiten Nederland blijft DPA alleen nog in Duitsland en Spanje.
In het eerste halfjaar daalde de nettowinst met 38 procent tot 1,3 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg nog wel, met 4 procent tot 20 miljoen euro. Thuisland Nederland was goed voor bijna 95 procent van de omzet.
Smit waarschuwde dat de nettowinst over heel 2002 verder zal zakken. „Grofweg gezegd moeten we uitgaan van een halvering van de cijfers in vergelijking met vorig jaar”, verklaarde hij. In 2001 boekte het bedrijf nog een winst van 4,4 miljoen euro. DPA hoopt op een herstel van het resultaat medio volgend jaar.
De reorganisatie, waardoor 23 van de ruim 90 werknemers hun baan verliezen, kost DPA dit jaar 0,6 miljoen euro. De herstructurering moet in 2003 2 miljoen euro besparen.
De tien kantoren in Nederland worden teruggebracht naar vier regiokantoren en een vestiging gericht op de overheid. „De kantoren stonden al voor 80 procent leeg. Onze mensen zijn veel onderweg en kunnen makkelijk thuis werken met hun laptop”, stelde Smit. Aan de overheid levert DPA de meeste mensen (30 procent), wat volgens de directeur een kantoor in Den Haag rechtvaardigt.
„Voor een dreigende vacaturestop bij de overheid zijn wij niet bang”, merkte Smit nog op. „Een nieuw kabinet betekent dat veel nieuwe plannen uitgewerkt moeten worden. Bovendien vindt de overheid financiële controle erg belangrijk sinds de bouwfraude.”
Het bedrijf sluit de vestigingen in Antwerpen, Brussel en Londen, omdat het voorlopig geen herstel verwacht in België en Engeland. De detacheerder is pas vorig jaar tot deze markten toegetreden. „We hebben onvoldoende opgebouwd om ons daar door de moeilijke tijd heen te slaan”, zei Smit. Het terugtrekken uit deze markten betekent een desinvestering van circa 1 miljoen euro.
In Spanje denkt de detacheerder betere uitgangspunten te hebben en hoopt het volgend jaar zwarte cijfers te schrijven. „De Duitse markt kennen we na twee jaar goed en hier valt ook meer te verwachten”, meende Smit. DPA wil zich versterken in Duitsland en is op zoek naar een bedrijf om over te nemen.