Buitenland

India wil weeshuizen voor meisjesbaby’s

NEW DELHI - De Indiase regering is van plan weeshuizen te bouwen voor de opvang van ongewilde meisjesbaby’s. De regering wil met deze maatregel het grote aantal abortussen van meisjesfoetussen tegengaan. Dit heeft het persbureau Press Trust of India zondag gemeld.

Buitenlandredactie
19 February 2007 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Zondag arresteerde de politie twee mensen in een ziekenhuis vlak bij de centraal gelegen Indiase stad Bhopal na de vondst van bijna 400 botten van foetussen en pasgeborenen. Verondersteld wordt dat het om de botten gaat van ongewilde meisjesbaby’s.Een politiewoordvoerder zei zondag dat twee artsen en een andere ziekenhuismedewerker voor verhoor zijn meegenomen. De gevonden botten zijn voor forensisch onderzoek overgebracht naar een laboratorium in Bhopal.

Volgens internationale mensenrechtenorganisaties zijn in de afgelopen twintig jaar al meer dan 10 miljoen meisjesfoetussen geaborteerd. Hierdoor worden er in India relatief meer mannen dan vrouwen geboren, aldus de Indiase minister van Vrouwenzaken en Kinderen, Renuka Chowdhury, in een interview met Press Trust. „Wij willen dat kinderen geboren worden, niet vermoord. Als je geen meisje wilt, laat haar dan maar aan onze zorg over.” De regering wil in elke Indiase deelstaat een meisjesweeshuis opzetten.

De discriminatie van meisjes is te wijten aan de slechte maatschappelijke positie van Indiase vrouwen. Meisjes worden vaak als last gezien vanwege de huwelijksschat die ouders moeten geven aan de schoonfamilie als hun dochter gaat trouwen. Veel arme gezinnen kunnen zich dit niet veroorloven. Ook mogen meisjes vaak geen onderwijs volgen of krijgen zij geen medische behandeling, omdat jongens voor gaan.

Tests om het geslacht van het kind vast te stellen voor de geboorte zijn in India verboden en de overheid zegt artsen die deze wet overtreden hard aan te pakken.

Mensenrechtenactivisten zeggen echter dat deze aanpak in de praktijk tegenvalt. Sinds de wet in werking is getreden is één arts veroordeeld voor het illegaal aborteren van vrouwelijke foetussen.

Volgens Chowdhury zijn noodmaatregelen nodig vanwege de toename van het aantal meisjesabortussen en meisjesmoorden. Zij zei niet wat het weeshuizenproject precies gaat kosten, wel dat de regering er al geld voor heeft uitgetrokken. Woordvoerders van haar ministerie waren zondag niet beschikbaar voor commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer