China blijft mikken op afkoeling economie
PEKING (ANP) - China heeft vrijdag een nieuwe stap gezet in een poging de snelle groei van de economie tot staan te brengen. Banken hebben opdracht gekregen meer reserves aan te houden, zodat de kredietverlening wordt beperkt.
Met de maatregel gokt China erop dat de snelle groei van de economie zonder al te drastische stappen onder controle kan worden gebracht. De economie van de opkomende Aziatische reus is sinds 2003 meer dan 10 procent per jaar gegroeid. Pogingen om het groeitempo af te remmen, hebben tot nu toe weinig uitgehaald. De maatregel om de kredietverlening te beperken, is eerder van stal gehaald. Sinds juni vorig jaar hebben banken hun reserves al vijf keer moeten opschroeven.Tot een afname van de kredietverlening heeft deze maatregel echter niet geleid. De kredietgroei in januari dit jaar bedroeg op jaarbasis 16 procent, in december was dat 15 procent. De investeringen in vaste activa zoals gebouwen groeiden vorig jaar met 25 procent, zo blijkt uit officiële cijfers.
Dat de omvang van de kredieten maar blijft groeien, hangt samen met de grote hoeveelheden geld die het land binnenstromen. China heeft een enorm handelsoverschot doordat het zijn producten tegen lage prijzen exporteert. Het land kan dat doen omdat het de koers van zijn munteenheid, de yuan, kunstmatig laag houdt.
Ook langs andere wegen probeert China de snelle groei van de economie in toom te houden. Vorig jaar verhoogde het land tot tweemaal toe de rente, een maatregel die volgens analisten ook dit jaar zal worden toegepast. Daarnaast mogen banken aan bepaalde sectoren, zoals de onroerendgoed- en de bouwsector, niet onbeperkt uitlenen. Verder laat China de yuan in beperkte mate fluctueren. Dat zou geleidelijk aan tot een duurdere munt moeten leiden.
Dat laatste is vooral volgens de Verenigde Staten nog onvoldoende het geval. Dat land heeft een groot handelstekort met China en wil dat Peking zijn munt veel verder opwaardeert. Vorig weekeinde riepen de rijke landen van de G-7 China er andermaal toe op de yuan vrijer te laten bewegen.
Toch durft China een drastische stap met de yuan nog niet aan en daarmee blijven er grote onevenwichtigheden in de wereldhandel bestaan. China is bang dat de export bij een opwaardering van de munt sterk afneemt. Dat zou een grote terugslag voor de economie kunnen betekenen, met alle politieke risico’s van dien. Veel arme Chinezen trekken naar de steden, in de hoop werk te vinden. Dit transformatieproces zou ernstig kunnen worden verstoord.
China blijft dus kiezen voor een stapsgewijze methode om afkoeling van de economie tot stand te brengen. De maatregel om de kredietgroei verder te beperken is volgens analist Leon Cornelissen van onderzoeksbureau Iris (Rabobank/Robeco) bescheiden, al spreekt hij wel van een stap in de goede richting.
Volgens Cornelissen zet een stevige opwaardering van de yuan echter veel meer zoden aan de dijk. „Het biedt alleen maar voordelen. Het remt de export en daarmee ook de groei van de economie. De problemen met de Verenigde Staten worden op die manier minder en de Chinese economie zelf wordt er ook gezonder van. Nu is de economie gericht op het maximaliseren van het marktaandeel en juist daardoor groeien de investeringen als kool. Waarschijnlijk is er sprake van overinvesteringen en bestaat de kans dat gebouwen leeg komen te staan. Het is de vraag hoe lang China dit vol kan houden.”