Economie

Veel animo voor weerverzekering

DEN HAAG - Twee derde van de grotere akkerbouwbedrijven heeft belangstelling voor een brede weerverzekering om zich in te dekken tegen schade aan gewassen door hagel, storm, regen, droogte, vorst en sneeuw.

Redactie politiek
14 February 2007 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

Dat blijkt uit onderzoek door het Landbouw Economisch Instituut in opdracht van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). De vakbond bood het onderzoek dinsdag aan de kamercommissie voor landbouw aan.Akkerbouwers hebben vooral belangstelling voor een verzekering per gewas. De verzekeraars willen echter het liefst een polis op bedrijfsniveau aanbieden om te voorkomen dat alleen de meest risicovolle gewassen worden verzekerd.

De ondervraagde boeren geven de voorkeur aan een continuïteitsverzekering met een hoog eigen risico (ongeveer 25 procent van het verzekerde bedrag). De akkerbouwers vinden dat hun belangenorganisaties het initiatief moeten nemen bij de opzet van een weerverzekering.

De belangstelling voor een weerverzekering blijkt sterk samen te hangen met de hoogte van de premie. Als die tussen de 10 en 15 euro per 1000 euro verzekerd gewas ligt, blijkt een derde van de belangstellenden bereid die premie te betalen. Als de premie hoger uitvalt dan 15 euro, is dat minder dan een kwart.

Hulp van de overheid is noodzakelijk om de verzekering van de grond te krijgen. Het ministerie van Landbouw moet een deel van de premie voor zijn rekening nemen en een bijdrage leveren aan de herverzekering van calamiteiten. Minister Veerman liet de Kamer in oktober vorig jaar weten onder voorwaarden bereid te zijn mee te werken, mits het initiatief voor de verzekering vanuit de sector komt.

De NAV is van plan de brede weerverzekering samen met andere organisaties in de markt te gaan zetten. De Tweede Kamer zet het onderwerp ook op zijn agenda, beloofde voorzitter Schreijer-Pierik (CDA) van de vaste kamercommissie voor landbouw dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer