Antivirusprogramma Microsoft net op tijd verbeterd
DEN HAAG (ANP) – Microsoft en Computer Associates (CA) hebben hun beveiligingspakketten voor internet juist op tijd verbeterd. De Consumentenbond wilde beide bedrijven woensdag aan de schandpaal nagelen omdat hun software slecht werkt tegen virussen en spyware. Maar een dag ervoor blijkt de kwaliteit aanmerkelijk verbeterd.
De Consumentenbond meldde dinsdag dat uit eigen onderzoek naar voren kwam dat de gerenommeerde merken zo slecht scoorden dat ze eigenlijk van de markt moesten worden gehaald. Microsofts programma Life OneCare verwijderde slechts 18 procent van de virussen en spyware en dat van CA 21 procent.Bij een allerlaatste meting bleek de kwaliteit van de virusspeurders van beide merken echter verbeterd. Microsoft kwam bij een dubbele controle uit op 60 en 82 procent en CA op 65 procent.
De Consumentenbond sluit niet uit dat de ondernemingen aan de slag zijn gegaan nadat ze van de bevindingen van de bond op de hoogte waren gebracht. „Zoals gebruikelijk hebben we elk bedrijf de eigen metingen toegestuurd. We kregen daarop geen bezwaren".
Maar de consumentenorganisatie vindt het hoe dan ook ernstig dat mensen slecht beveiligd zijn geweest. „En eigenlijk functioneren beide programma’s nog steeds niet optimaal", aldus de woordvoerder. Het kan namelijk ook anders. Wie een beveiligingspakket wil dat wel 100 procent scoort in de test van de bond, komt uit bij fabrikanten die gebruik maken van de zogeheten Kaspersky–techniek. Dat zijn behalve Kaspersky zelf F–Secure, G Data en Steganos.
Microsoft Nederland is blij met de aandacht van de Consumentenbond, zegt security advisor Hans Bos van het bedrijf. Hij acht het aannemelijk dat de ervaringen van de bond zijn meegenomen bij het verbeteren van het product. „Maar we krijgen uit de hele wereld feedback, dus ik kan niet zeggen dat het alleen door dit onderzoek komt".
Bos geeft als mogelijke verklaring van de problemen dat aanvankelijk een zogeheten bètaversie is getest en dat de officiële versie die er sinds twee weken is, beter voldoet. „Maar de hele antivirusmarkt zit in een doorlopend verbeterproces", aldus Bos.
Van CA was niemand voor commentaar bereikbaar.