Moslims en agenten slaags op Tempelberg
JERUZALEM - Honderden Israëlische politieagenten hebben vrijdag de Tempelberg in Jeruzalem bestormd om duizenden moslims te verspreiden die met stenen, flessen en allerhande voorwerpen gooiden uit protest tegen Israëlische renovatiewerkzaamheden op de voor hen heilige plek.
Ooggetuigen zagen de politie traangas en percussiegranaten afschieten. Zo’n 150 betogers verschansten zich in de al-Aqsamoskee. Politieagenten stonden bij de moskee, maar gingen er niet naar binnen.Mede dankzij de bemiddeling van het Israëlisch-Arabische parlementslid Talab al-Sana kreeg de confrontatie een vreedzaam einde. Al-Sana wist de Palestijnse betogers te overreden de moskee uit eigen beweging te verlaten.
Zeventien betogers en negentien politieagenten raakten lichtgewond. Volgens een dokter schoten agenten met rubberkogels op de betogers, maar de politie ontkende dit. De politie sloot alle toegangen van de oude stad tot de Tempelberg af en trok de draden los van luidsprekers waarmee volgens haar de menigte werd opgehitst. De rellen braken uit na het vrijdaggebed. De politie had er al rekening mee gehouden en in de hele stad ongeveer 3000 agenten opgetrommeld, drie keer zoveel als normaal.
Ook in Egypte, Jordanië en Libanon gingen moslims de straat op uit protest tegen de renovaties. In de Egyptische hoofdstad Caïro kwam het tot confrontaties tussen agenten en demonstranten. Er werden tien mensen opgepakt, maar volgens de politie zouden ze snel weer worden vrijgelaten.
De moslims ageren tegen werkzaamheden ter vervanging van een eeuwenoude brug, die in 2004 beschadigd raakte tijdens een sneeuwstorm. Zij beschouwen de Tempelberg, die door hen Haram al-Sharif wordt genoemd en vanwaar de profeet Mohammed naar de hemel zou zijn opgestegen, als het op twee na belangrijkste heiligdom van hun religie. Volgens Israël is de kans op schade door het renovatiewerk nihil en proberen extremisten de situatie uit te buiten om de gemoederen op te stoken.
In het verleden leidden problemen op de Tempelberg tot onrust in de Gazastrook en op de Westoever. Op de Westoever gooiden jongeren gisteren stenen naar een Israëlische controlepost op een toegangsweg naar Jeruzalem, maar elders in de Palestijnse gebieden verliepen geplande protestdemonstraties rustig.
De rellen in Oost-Jeruzalem kwamen een dag nadat de rivaliserende Palestijnse partijen Hamas en Fatah het in Mekka in Saudi-Arabië eens werden over de vorming van een regering van nationale eenheid.
In het pact staat niets over de erkenning van Israël of het respecteren van eerdere akkoorden gesloten tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël. Hamas liet vrijdag weten dat het akkoorden respecteert, die Palestijnen eerder met Israël sloten. „Maar dat betekent geen erkenning van de ’zionistische entiteit’ in Palestina”, aldus Hamaswoordvoerder Ismail Radwan.
Minister Bot van Buitenlandse Zaken is heel blij met het akkoord. Hoewel de inhoud nog niet helemaal duidelijk is, vindt hij het een belangrijke eerste stap in de richting van vrede. Bot zei vrijdag dat hij het belangrijk vindt dat de aangekondigde regering van nationale eenheid ook bereid is zaken te doen met andere landen.