Crown Van Gelder optimistisch ondanks „droevig jaar” 2006
VELSEN (ANP) - Crown Van Gelder (CVG) heeft een „droevig jaar” achter de rug. Dat zei bestuursvoorzitter Mees Hartvelt in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers van de papierproducent. Toch was hij optimistisch over de komende jaren.
De winst van CVG kelderde het afgelopen jaar met 75 procent. Hoewel de omzet groeide naar 150,8 miljoen euro, moest het bedrijf genoegen nemen met een winst van 2,2 miljoen euro. De lagere winst werd veroorzaakt door de gestegen kosten van grondstoffen en energie. De hogere verkoopprijzen waren onvoldoende om die te compenseren.„De energiekosten verdubbelden bijna en de prijzen voor celstof, een belangrijke grondstof voor onze producten, stegen enorm, waardoor we een extra kostenpost van 12 miljoen euro hadden”, lichtte financieel directeur Henk van der Zwaag toe. „Omdat we onze prijzen maar met 1 procent hebben kunnen verhogen, slonk onze winst naar het huidige niveau.”
Crown van Gelder is echter niet bezorgd. „In onze industrie reken je in cycli van zes tot zeven jaar. In die jaren heb je magere en vette jaren. Daar houden we rekening mee”, zei Hartvelt. Concurrenten hebben het volgens hem net zo zwaar, zo niet zwaarder. „Onze concurrenten en leveranciers hebben veel van hun fabrieken moeten sluiten. Dat is vervelend, omdat daardoor de prijzen van grondstoffen en energie omhooggaan.” Aan de andere kant kan CVG op den duur ook profiteren van het wegvallen van concurrenten.
Om zichzelf staande te houden in een steeds krapper wordende markt heeft CVG maatregelen genomen om goedkoper te produceren. Van der Zwaag: „We hebben steeds minder personeel door automatisering. Onze productiegraad ligt hoog, op zo’n 800.000 ton per persoon per jaar. Daarnaast is het bedrijf ook gaan besparen op onderhoud.” Verder werkt de papierproducent aan het ontwikkelen van nieuwe markten, waaronder die van de digitale druktechnieken. „De printmarkt krimpt als geheel, maar in de digitale sector zit groei”, legde Hartvelt uit.
Voor het komende jaar houdt CVG nog wel enigszins zijn hart vast. „De markt trekt aan, maar dat zal niet direct gebeuren. De energiecontracten zijn al afgesloten op een hoger niveau dan in voorgaande jaren. Pas halverwege dit jaar zullen we merken wat de effecten zijn van de sluiting van zo veel fabrieken, waardoor ongeveer 1,7 miljoen ton papier verdwijnt.”