Nicolaï wil meer Nederlandse stemmers in buitenland
DEN HAAG (ANP) – Minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft donderdag maatregelen aangekondigd die ertoe moeten leiden dat meer Nederlanders in het buitenland aan verkiezingen gaan meedoen. Zo komt er meer voorlichting aan deze groep kiezers, wordt de registratieprocedure makkelijker en komt er duidelijkheid over de mogelijkheid om via internet te stemmen.
Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen lieten ruim 34.000 kiezers in het buitenland zich registreren. Dat was 34 procent meer dan bij de vorige parlementsverkiezingen, maar nog altijd een klein deel van het totaal aantal kiesgerechtigden in het buitenland. Hoeveel dat er precies zijn, is niet bekend omdat geëmigreerde kiesgerechtigden zich niet hoeven te registreren.De website www.kiezenuithetbuitenland.nl blijft in de lucht, zodat kiezers in de periodes tussen verkiezingen informatie kunnen krijgen over hoe ze zich kunnen registreren. Ook via ambassades en consulaire posten zal de voorlichting aan hen worden geïntensiveerd. Nederlanders die zich uitschrijven wegens emigratie, zouden van de gemeente een folder moeten krijgen over stemmen vanuit het buitenland.
Het huidige registratieformulier is te complex volgens Nicolaï en wordt daarom eenvoudiger gemaakt. Ook moeten kiezers het formulier voortaan direct naar de gemeente Den Haag kunnen sturen. Verder wil de minister dat kiezers via een website hun gegevens gaan invoeren. Daardoor hoeft de hele procedure minder lang te duren.
Een volledige elektronische registratie is echter nog niet mogelijk, omdat mensen een handtekening onder de aanvraag moeten zetten en ook een bewijs van Nederlanderschap moeten overleggen. De minister zei donderdag in een overleg met de Tweede Kamer ook dat hij gaat onderzoeken hoe de registratietermijn verkort kan worden.
Stemmen vanuit het buitenland is nu mogelijk voor kiezers die daar wonen en voor degenen die wel in Nederland wonen, maar op de verkiezingsdag vanwege hun werk in het buitenland verblijven. Nicolaï laat onderzoeken of het ook voor andere groepen mogelijk moet worden, zoals studenten die aan een buitenlandse onderwijsinstelling studeren, gepensioneerden die een deel van het jaar in het buitenland wonen en vakantiegangers.