Britse Hogerhuisverkiezing op de helling
LONDEN (AP) – De Britse premier Blair heeft woensdag geprobeerd de steun te krijgen van het Lagerhuis voor een Hogerhuis dat voor de helft uit gekozen en voor de helft uit benoemde leden bestaat.
De regering wil het aantal leden van het Hogerhuis, of House of Lords, terugbrengen tot 540, met als gevolg dat de nog resterende 92 adellijke leden die hun zetel hebben geërfd, het veld moeten ruimen.Momenteel worden alle leden nog benoemd maar die gang van zaken wordt door velen gezien als ongewenst, omdat vriendjespolitiek op de loer zou liggen. De politie onderzoekt juist op dit moment beschuldigingen dat medewerkers van de premier onderscheidingen en zetels in het Hogerhuis aanboden in ruil voor leningen aan Blairs Labour-partij.
De hervormingsplannen komen van Blairs partijgenoot en Lagerhuis-voorzitter Straw. Hij wil dat de zogeheten ’peers’ voortaan worden aangewezen door een speciale, onafhankelijke commissie. Geen van de huidige aangewezen leden wordt verwijderd. Ook bisschoppen van de Church of England blijven deel uitmaken van het Hogerhuis, staat in de plannen van Straw.
Het House of Lords heeft de bevoegdheid om wetgeving die in het Lagerhuis is aangenomen te amenderen of tijdelijk te blokkeren. Het Lagerhuis kan een veto van de Lords weer teniet doen. Ook is het House of Lords de hoogste juridische instantie in civiele en strafrechtelijke zaken.
De regering van Blair is al jaren bezig met de hervorming van het Hogerhuis. In 1999 werden zo’n zeshonderd adellijke leden die hun zetel hadden geërfd uit het Hogerhuis gezet, waarna nog 92 van zulke peers overbleven. Sindsdien is een aantal voorstellen gedaan over de verdere hervorming, waarbij de opties uiteenliepen van een Hogerhuis met alleen maar benoemde leden tot een Hogerhuis met alleen maar gekozen leden, maar geen van die plannen haalde het.