Binnenland

Vernatting voor polder Waverveen

UTRECHT - Een overleggroep van provincie, gemeente en bewoners gaat nogmaals onderzoek doen naar de toekomst van de polder Groot Mijdrecht-Noord bij het Utrechtse Waverveen. Vaststaat echter al dat de polder vernat zal worden. Voor 1 november moet er een uitgewerkt voorstel klaarliggen.

Regioredactie
6 February 2007 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:30

Provinciale Staten van Utrecht namen maandag een amendement van die strekking aan, ingediend door PvdA, VVD en GroenLinks, overigens ook de enige voorstemmers. „Dat betekent niet op voorhand dat er een plas komt met jetski’s”, zei VVD’er Van den Burg met een knipoog naar de actiegroep ”Koe of jetski”, die bestaat uit verontruste en boze bewoners. Zij kwamen gisteren in groten getale en met spandoeken naar het provinciehuis.CDA’er Doornebal noemde de inhoud van het aangenomen amendement „ongelooflijk”, juist omdat alle Statenleden het erover eens zijn dat Gedeputeerde Staten de bewoners in het verleden te weinig bij de plannen hebben betrokken. „Hoe kan er sprake zijn van overleg met bewoners als u nu al een voorkeur voor vernatting uitspreekt?” vroeg zij haar collega’s.

Samen met de SGP en de SP diende haar fractie een amendement in om „open minded” de dialoog met bewoners aan te gaan en dan pas een besluit te nemen. „Anders maken we dezelfde fout als Gedeputeerde Staten”, aldus Doornebal.

Het CDA/SGP/SP-amendement werd verworpen. De indieners kregen alleen steun van D66.

De ChristenUnie diende een motie in die een vergelijkbare inhoud had. Fractievoorzitter Van Kranenburg vond de in het amendement voorgestelde veranderingen te ingrijpend om nog van een wijziging te spreken.

De situatie in polder Groot Mijdrecht Noord is volgens deskundigen niet langer verantwoord. Voortdurende peilverlaging zou de kwetsbaarheid van het watersysteem verhogen. Ook zorgt het zoute water dat de polder wordt uitgepompt voor problemen met de waterkwaliteit in de omgeving.

PvdA-Statenlid Reerink sprak van „een flinterdun verschil” tussen de twee amendementen. Volgens hem wil het CDA in de toekomst ook vernatting, maar verzwijgt het dat om bewoners het idee te geven dat zij gehoord worden. Koopmanschap van GroenLinks steunde hem daarin: „Wij zeggen tenminste in welke richting we werken.”

Gedeputeerde Staten willen een snel besluit over het waterpeil in de polder. Op die manier is het mogelijk subsidie van het Rijk te krijgen. „Vernatting is de enige manier om bij financiers gehoor te krijgen”, aldus PvdA-fractievoorzitter Reerink.

Onzin, oordeelde zijn CDA-collega Doornebal. „We krijgen nu zeker niets los. Draagvlak is de voorwaarde om geld te krijgen.”

SGP-fractievoorzitter Bisschop sprak van „boterzachte financiële garanties” en „bikkelharde besluiten.”

Dat laatste moet juist, stelde gedeputeerde Ekkers: „Hoe helderder uitspraken we doen, hoe meer kans we maken op geld.” Komt er onverhoopt niets uit Den Haag, dan kijkt de provincie opnieuw naar de toekomst van de polder, aldus Ekkers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer