Junta Birma: geleidelijke democratisering
De militaire junta in Birma heeft maandag gezegd dat er democratische hervormingen zullen worden doorgevoerd in het land, maar dat die niet overhaast moeten plaatsvinden.
Generaal Khin Nyunt, de nummer drie van het militaire bewind, zei in een toespraak dat de democratisering in Birma weliswaar op de „universele principes van vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid” zullen worden gebaseerd, maar dat de hervormingen niet noodzakelijkerwijs tot een democratie naar westers model zullen leiden. Ook zal de overgang van een militair naar een burgerbestuur geleidelijk plaatshebben, aldus Nyunt in zijn toespraak tot een handelsconferentie.
„Voorkomen moet worden”, aldus generaal Nyunt, „dat de democratisering in Birma uitloopt op politieke onrust en economische instabiliteit.” De conferentie werd onder meer bijgewoond door de Maleisische premier Mahathir Mohamad, die het doorvoeren van „geleidelijke hervormingen” steunde.
Birma wordt sinds 1962 geregeerd door een militaire junta. Het huidige militaire bestuur kwam in 1988 aan de macht, na het neerslaan van een democratiseringsbeweging in een coup waarbij duizenden mensen om het leven kwamen.
De junta houdt volgens mensenrechtenorganisaties zo’n 1.500 politieke dissidenten vast in Birmaanse gevangenissen, onder wie zo’n 250 leden van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Met haar is de junta in overleg over politieke hervormingen. Het afgelopen jaar zijn zo’n 300 leden van de NLD vrijgelaten.