Economie

Zalm akkoord met fusie tussen NYSE en Euronext

DEN HAAG (ANP) - Minister Zalm van Financiën heeft geen bezwaar tegen de ophanden zijnde fusie tussen Euronext en New York Stock Exchange (NYSE), zo liet het ministerie van Financiën vrijdag weten.

2 February 2007 21:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:29

De beursbedrijven Euronext en NYSE hebben aangegeven dat ze nu beginnen met de formele biedingsronde.Zalm liet eind vorig jaar al weten van plan te zijn in te stemmen met de fusie. Hij stelt daar wel een aantal voorwaarden aan. Zo dient de lokale verantwoordelijkheid van de beurs te worden gewaarborgd en mogen op de beurs in Amsterdam geen Amerikaanse regels van kracht worden.

Beleggers, Franse politici en de VVD-fractie vreesden dat door de fusie de veel strengere Amerikaanse regelgeving zou doorwerken op de Europese beurzen. Na het Enronschandaal in 2002 is de zogenoemde Sarbanes-Oxleywet van kracht geworden op de Amerikaanse beurzen. Deze stelt eisen aan de boekhouding van bedrijven en aan de samenstelling van de raad van bestuur. Sancties, zoals een boete of dwangsom, kunnen worden opgelegd als een bedrijf een of meerdere voorwaarden overtreedt.

Als de Amerikaanse regelgeving toch zou gaan overheersen op de Amsterdamse beurs, kan het ministerie van Financiën een stichting oprichten. Deze kan de formele zeggenschap overnemen door aandelen Euronext te kopen.

In juni maakte de effectenbeurs van New York bekend het pan-Europese Euronext te kopen voor 10 miljard dollar (7,8 miljard euro). De nieuw te vormen onderneming heeft zelf een marktwaarde van ongeveer 15 miljard dollar. NYSE wil de overname van Euronext financieren in contanten en aandelen.

Euronext is de exploitant van de beurzen in Amsterdam, Parijs, Lissabon en Brussel en ontstond zelf zes jaar geleden uit een fusie. De bedoeling is dat het nieuw te vormen beursbedrijf verder gaat onder de naam NYSE Euronext. Het hoofdkantoor komt in New York en de huidige baas van NYSE, John Thain, neemt de leiding.

Eerder deze maand gaf een toezichthoudend college, met daarin vertegenwoordigers uit alle landen waar Euronext actief is, al toestemming voor de fusie. Goedkeuring van de Belgische, Nederlandse, Britse, Portugese en Amerikaanse toezichthouders zijn nu nog nodig.

Euronext en NYSE hebben verheugd gereageerd op de verklaring van minister Zalm. Die markeert een belangrijke stap in het proces dat moet leiden tot de eerste transatlantische beursorganisatie, aldus de twee bedrijven in een verklaring.

De uitbater van NYSE Group maakte vrijdag bekend in het vierde kwartaal van 2006 een nettowinst te hebben geboekt van 45,5 miljoen dollar tegen een verlies van 20,3 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 54 procent tot 658,5 miljoen dollar.

Het resultaat van een jaar eerder stond onder druk door kosten gerelateerd aan de overname van het elektronische handelsplatform Archipelago Holdings in april. Het gecombineerde bedrijf ging verder onder de naam NYSE Group. In maart van vorig jaar kreeg het bedrijf een notering aan de beurs in New York, na 213 jaar in handen te zijn geweest van privébezitters.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer