Buitenland

Poetin verdedigt beleid in 3,5 uur

MOSKOU (AP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat het Russische energiebeleid niet wordt ingezet als politiek wapen, dat het plaatsen van raketbases in Polen en Tsjechië in tegenstelling tot wat de Amerikanen beweren wel degelijk een bedreiging voor Rusland is en dat er geen samenzwering achter de moord op de voormalige Russische geheim agent Alexander Litvinenko zit.

2 February 2007 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 04:29
KUZMINKI– Een oudere vrouw uit het dorp Kuzminki, op zo’n 80 kilometer van Moskou, volgt de 3,5 uur durende persconferentie die de Russische president Vladimir Poetin donderdag gaf voor 1113 journalisten. Daarin verdedigde Poetin zijn beleid van het afgel
KUZMINKI– Een oudere vrouw uit het dorp Kuzminki, op zo’n 80 kilometer van Moskou, volgt de 3,5 uur durende persconferentie die de Russische president Vladimir Poetin donderdag gaf voor 1113 journalisten. Daarin verdedigde Poetin zijn beleid van het afgel

Dat heeft hij donderdag gezegd op zijn jaarlijkse persconferentie, die drieënhalf uur duurde en waar zo’n 1200 verslaggevers op af waren gekomen.Volgens Poetin zijn de prijsstijgingen waarmee landen als Oekraïne en Wit-Rusland geconfronteerd zijn, ingegeven door de Russische wens een eerlijke prijs te ontvangen voor zijn olie en gas. „We zijn niet verplicht de economieën van andere landen te subsidiëren”, aldus de president. Van politieke spelletjes zou dus geen sprake zijn.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de bouw van bases voor een raketschild in Europa niets te maken heeft met een dreiging die van Rusland zou uitgaan, maar Poetin zei niet te geloven dat de Amerikanen zich werkelijk zorgen maken over Iraanse raketten die Europa zouden kunnen bereiken, zoals ze beweren. Russische experts zouden hebben vastgesteld dat een dergelijke dreiging niet van Iran uitgaat en Poetin zei donderdag dat Rusland gepaste maatregelen zal nemen. „We zullen de nieuwste systemen ontwikkelen die onkwetsbaar zijn voor welk raketschild dan ook.”

Het Kremlin staat al enige tijd in een kwaad daglicht wegens onder meer vermoedens van betrokkenheid bij de politieke moorden op Litvinenko, in Londen, en op de kritische onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja in Moskou. Litvinenko beschuldigde Poetin er op zijn sterfbed van achter de moord door vergiftiging te zitten. Poetin zei gisteren niet in samenzweringstheorieën te geloven en geen reden te zien waarom de Russen Litvinenko dood hadden willen hebben.

Poetins tweede ambtstermijn loopt in 2008 af en omdat een derde termijn er op basis van de grondwet niet inzit, wordt momenteel druk gespeculeerd over zijn opvolger. Vooral twee mannen worden steeds weer als kanshebber genoemd: eerste vicepremier Dmitri Medvedev en minister van Defensie Sergej Ivanov. Een openlijke steunbetuiging van de populaire Poetin voor een van beiden zou waarschijnlijk diens verkiezing betekenen, maar de president hield zich gisteren op de vlakte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer