„Anoniem solliciteren niet het ei van Columbus”
DEN HAAG - Om de arbeidsparticipatie van allochtone jongeren te bevorderen, moeten Nederlandse werkgevers haast maken met het invoeren van anoniem solliciteren. Dat bepleitte voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid dinsdag. Maar biedt het weglakken van naam en afkomst op een sollicitatiebrief allochtonen werkelijk meer perspectief op de arbeidsmarkt? „Dit is niet bepaald het ei van Columbus.”
De economie trekt aan, banen liggen in toenemende mate voor het oprapen. Autochtonen lijken hiervan echter meer de vruchten te plukken dan allochtonen. Vooral onder jongeren van niet-westerse afkomst is de werkloosheid structureel hoog. Zo’n 40 procent van hen heeft op dit moment geen baan.Anoniem solliciteren, waarbij naam en nationaliteit van de kandidaat op het sollicitatieformulier worden weggelaten, kan helpen om de discriminatie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt tegen te gaan, stelde De Boer deze week op een symposium in Den Haag. Een idee dat voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) eind vorig jaar ook al opperde, in navolging van een eerder voorstel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).
De visie achter anoniem solliciteren is simpel. Op dit moment blijken allochtone sollicitanten in de regel minder kans te maken om te worden uitgenodigd voor een gesprek dan sollicitanten met een Nederlandse achternaam. Anoniem solliciteren vergroot dan de kans voor allochtonen om zich aan een werkgever te kunnen presenteren, wat het uitzicht op een baan vergroot.
De gemeente Nijmegen is de eerste werkgever in Nederland die met deze vorm van solliciteren experimenteert. Op initiatief van de vorige burgemeester, Ter Horst, lakt de afdeling personeelszaken in sollicitatiebrieven de naam en afkomst van sollicitanten weg, voordat de brieven naar de desbetreffende afdeling worden doorgestuurd.
Volgens een woordvoerder van de gemeente valt er op dit moment nog weinig te zeggen over de uitkomst van het experiment. „Binnen enkele weken presenteren we de eerste resultaten.”
Ook in Frankrijk werd onlangs geëxperimenteerd met anoniem solliciteren. De proef, ingesteld na de rassenrellen in de buitenwijken van enkele grote Franse steden, mislukte echter, vooral doordat zowel de werkgeversorganisaties als de vakbonden in Frankrijk weinig fiducie hebben in anoniem solliciteren.
Ook in Nederland lijkt dit het geval te zijn. Een woordvoerder van FNV noemt anoniem solliciteren „niet bepaald het ei van Columbus.” De vakcentrale staat opvallend ambivalent tegenover het voorstel van De Boer.
„Al zijn we ook weer niet mordicus tegen, elk idee is een poging waard. Alleen is anoniem solliciteren in onze ogen niet de oplossing voor discriminatie en vooroordelen op de arbeidsmarkt. Je spant dan het paard achter de wagen.”
De FNV’er vraagt zich bovendien af of werkgevers die sollicitatiebrieven van allochtone kandidaten op dit moment nog linea recta door de papierversnipperaar halen, bij een sollicitatiegesprek plotsklaps wel overtuigd raken van hun kwaliteiten. „Dan moet de sollicitant alsnog met de billen bloot. Nee, dit probleem vergt een cultuuromslag in het denken en dat is een lastig onderwerp.”
Ook de werkgevers zijn niet enthousiast over anoniem solliciteren. Zo spreekt MKB-Nederland van een „trucje” dat de discriminatie van allochtonen niet zou oplossen.
Volgens een woordvoerder van VNO-NCW komt discriminatie in aannamebeleid bovendien lang niet zo vaak voor als wel wordt gesuggereerd. „Wanneer iemand goed Nederlands spreekt en een geschikte opleiding heeft afgerond, maakt het gros van de ondernemers heus geen onderscheid. En bij degenen die dat ten onrechte wel doen, zet anoniem solliciteren ook geen zoden aan de dijk.”
De werkgeversorganisatie ziet dan ook meer heil in het opschroeven van investeringen om de opleiding- en taalachterstand onder allochtonen weg te werken. „Daarin ligt doorgaans het probleem.”