Van Simonis tot Simonides
Uitgeverij Callenbach was er mooi op tijd bij. K. Norels ”Michiel Adriaanszoon de Ruyter. Bestevaer” lag eind vorig jaar al in de winkel. Het ging dan ook om een heruitgave van deze jeugdklassieker. De Ruyters vierhonderdste geboortejaar brengt de komende maanden een stroom van publicaties op gang, zo blijkt na een rondgang op de halfjaarlijkse beurs Vers voor de Pers, die maandag in Amsterdam werd gehouden. Maar er is meer. Op deze pagina de krenten uit de pap. Van Simonis tot Simonides.
Dat Michiel de Ruyter 400 jaar geleden werd geboren, kan niemand ontgaan. Diverse publicaties over de zeeheld verschijnen dit herdenkingsjaar. De opmerkelijkste (her)uitgave is misschien wel de biografie van Gerard Brandt uit 1687. Van Wijnen in Franeker brengt in november een fraaie facsimile uit van ”Het leven en bedryf van den Heere Michiel de Ruiter”. De prijs tot het eind van het jaar: 249,50 euro (kunstleren band) of 499,50 euro (leren band). Daarna telt de liefhebber respectievelijk 299,50 euro en 569,50 euro neer voor dit „eerste en nog altijd meest gezaghebbende boek over De Ruyter.” Wie niet tot november kan wachten, minder geld heeft te besteden én liever hedendaags Nederlands leest, kan terecht bij de hertaalde versie die in maart bij Athenaeum in Amsterdam verschijnt.Uitgeverij Walburg Pers in Zutphen, bekend om haar historische uitgaven, kan niet achter blijven. Nieuw (maart) is ”De wereld van Michiel de Ruyter. De trots van Zeeland”, geschreven door Veronica Frenks. Zij schetst de omstandigheden die van De Ruyter Nederlands beroemdste zeeheld maakten. Voor de gelegenheid is ook ”De geschiedenis van de WIC. Opkomst, bloei en ondergang” van Henk den Heijer opgepoetst en opnieuw uitgegeven (ook maart). Het scheepsjournaal dat De Ruyter bijhield tijdens zijn tocht over de Middellandse Zee in 1664-1665, ter bestrijding van de Algerijnse kaapvaart, is tijdelijk in prijs verlaagd. Uitgeverij Aspekt in Soesterberg doet een duit in het zakje met de biografie ”Michiel Adriaenszoon De Ruyter” van J. G. Kikkert (maart).
De uitgave van het Judasevangelie vorig jaar heeft heel wat pennen in beweging gebracht. Ten Have in Kampen brengt in maart een „verkleinde uitgave voor niet-ingewijden” van het Judasevangelie uit, samengesteld door dr. Hans van Oort. Bij Boekencentrum in Zoetermeer verschijnt in mei ”Jezus en het Evangelie van Judas” van Tom Wright, die de gnostische tekst kritisch doorneemt en vergelijkt met de Bijbelse evangeliën.
Van een heel andere orde is ”Het evangelie volgens Judas” (De Fontein, maart). Het is geschreven vanuit het perspectief van de zoon van Judas, Benjamin. In werkelijkheid wordt het evangelie verteld door thrillerauteur Jeffrey Archer in samenwerking met prof. Francis J. Moloney. Volgens de uitgever werpt het een nieuw licht op het mysterie rond Judas, inclusief zijn motieven voor het verraden van Jezus en wat er met hem gebeurd is na de kruisiging. Judas zou Jezus de kruisdood juist hebben willen besparen en zou ook geen zelfmoord hebben gepleegd. Genoeg op af te dingen.
Jubilea zijn dankbare gebeurtenissen om boeken te laten verschijnen. Koninklijke Shell is al honderd jaar een van de twee belangrijkste olieproducenten van de wereld. De geschiedenis van de multinational wordt in een vierdelige uitgave belicht. Het standaardwerk verschijnt in juli bij Boom in Amsterdam. Dezelfde uitgever besteedt aandacht aan het 75-jarig bestaan van de Afsluitdijk met ”Verover mij dat land. Lely en de Zuiderzeewerken” (mei).
Het afscheid van Kofi Annan als secretaris-generaal van de Verenigde Naties inspireerde Kosmos-Z&K tot de uitgave van een biografie onder de titel ”Een leven in het teken van vrede” (januari).
En om niet meer te noemen: kardinaal Simonis is in 2007 vijftig jaar priester. Kok in Kampen brengt in mei ”Een hart om te denken”, waarin Simonis „voor het eerst vrijuit spreekt over zaken die hem als bisschop of gelovige aan het hart gaan.” Maar voor de „praktijk der godzaligheid” kan de lezer wellicht beter terecht bij het verzamelde werk van Simon Simonides (1629-1676), dat in juni bij De Groot Goudriaan in Kampen verschijnt.
”Leven in het late licht”, door Anje Maria de Sonnaville; uitg. Filippus, Heerenveen, januari.
Verzameling gedichten van een vrouw (1961) bij wie de progressieve spierziekte ALS is geconstateerd. De ziekte heeft de horizon van haar leven sterk ingeperkt. In haar gedichten brengt ze de worsteling met haar ziekte en haar geloof tot uitdrukking.
”Kofi Annan. Een leven in het teken van vrede”, door Stanley Meisler; uitg. Kosmos-Z&K, Utrecht; januari.
Biografie van Kofi Annan, die eind vorig jaar afscheid nam als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Tien jaar lang onderhandelde hij met wereldmachten en dictators over oplossingen voor oorlogen en conflicten.
”De eindigheid der dagen”, door Peter Hobbs; uitg. Ambo, Amsterdam/Mozaïek, Zoetermeer; februari.
Historische roman van een van de opmerkelijkste Engelse schrijvers van het moment. Het verhaal beschrijft vier seizoenen uit het leven van een jonge lekenpredikant tegen het einde van de negentiende eeuw, die op werkdagen als smid de kost verdient en ’s zondags mijlenver loopt om te preken en huisbezoeken af te leggen.
”De kromme en de rechte weg”, door C. S. Lewis; uitg. Van Wijnen, Franeker; februari.
Het debuut van C. S. Lewis, niet eerder in het Nederlands vertaald. In de vorm van een allegorisch reisverhaal -in het Engels heet het boek ”The Pilgrim’s Regress”- beschrijft Lewis zijn levensbeschouwelijke zoektocht, die leidde tot de omhelzing van het christendom.
”Oma, ik ben Marloes!”, door Véronique Van den Abeele en Claude K. Dubois; uitg. Columbus, Heerenveen; februari.
Prentenboek over alzheimer. Oma herkent Marloes op een dag niet meer. En ze zet haar schoenen in de koelkast. Marloes hoort dat oma een ziekte heeft waardoor ze in de war raakt.
”Modern onbehagen”, door Bart Jan Spruyt, uitg. Balans, Amsterdam; maart.
Essay waarin de auteur de tussenbalans van het conservatisme opmaakt en zich rekenschap geeft van ontwikkelingen en uitwassen in de achterliggende periode. Het betoog mondt uit in een pleidooi voor klassiek onderwijs: voor het herstel van het culturele fundament van de samenleving is een terugkeer naar de canon noodzakelijk.
”Vooruitgeschoven spionnen. Bevrijd uit de boeien van de Koude Oorlog”, door Mient Jan Faber; uitg. Het Spectrum, Utrecht; maart.
Memoires van de man die jarenlang het gezicht was van de Nederlandse vredesbeweging, algemeen secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) Mient Jan Faber.
”De breekbaarheid van het goede. Geluk en ethiek in de Griekse filosofie en literatuur”, door Martha Nussbaum; uitg. Ambo; Amsterdam; maart.
Analyse van de verschillende opvattingen over ”moreel geluk” in de klassieke oudheid. Nussbaum gaat daarbij in op het fundamentele probleem van de weerloosheid van het waardevolle.
”De vrouwen van de SGP”, door Petra van Leeuwen, uitg. Kok, Kampen; april.
Bundel interviews met de vrouwen van SGP-kamerleden en -partijvoorzitters, maar ook met meer of minder kritische vrouwelijke leden van de partij. Waarom voelen ze zich aangetrokken tot de SGP, wat vinden ze van het vrouwenstandpunt en hoe waarderen ze de veranderingen van de laatste tijd?
”De Greet Hofmans-affaire”, door Lambert J. Giebels; uitg. Bert Bakker; april.
Reconstructie van de beruchte hofkwestie waarin de eenvoudige gebedsgenezeres Greet Hofmans het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis in gevaar bracht.
”Lucifer”, door Connie Palmen; uitg. Prometheus, Amsterdam; april.
Roman van Connie Palmen over „een tragische liefdesverhouding en een dramatische dood”, al gaat het verhaal deze keer niet over haarzelf of over Ischa Meijer. De roman is gebaseerd op een ware gebeurtenis uit het leven van de Nederlandse componist Peter Schat, maar dan vermengd met fictie.
”Onze premiers (1901-2002). Hun weg naar de top”, door Han van der Horst; uitg. Athenaeum, Amsterdam; april.
Historicus Han van der Horst ging na hoe de carrière verliep van de 21 premiers die Nederland in de 20e eeuw telde: van Abraham Kuyper tot Wim Kok. Rode draad is de vraag: Waarom juist zij?
”De kinderen van Húrin”, door J. R. R. Tolkien; uitg. Mynx, Amsterdam; april.
Roman over het tragische lot van de mensenheld Húrin en zijn kinderen Túrin en Niedor in de fantasiewereld Midden-aarde. Tolkien begon in 1918 aan dit verhaal, maar voltooide het niet. Zoon Christopher verzorgt de uiteindelijke uitgave.
”Take 7”, door Vonne van der Meer; uitg. Contact, Amsterdam; april.
Roman over een Deense filmmaker die een slaperig gehucht, een vervallen kuuroord, in Andalusië weer op de wereldkaart moet zetten. Verzoek van de burgemeester. Een Nederlandse weduwe treedt op als zijn tolk.
”Simon Simonides. Verzameld werk”, hertaald door ing. H. Postema; uitg. De Groot, Goudriaan; juni.
Complete oeuvre in vijf delen van Simon Simonides (1629-1676), predikant uit de tijd van de Nadere Reformatie, hertaald in hedendaags Nederlands. Tot 1 juni geldt een speciale intekenprijs.