Verdachte Drents drama overstag
ASSEN - Het hoge woord is eruit. Henk van D. (45) uit het Drentse Nieuw-Buinen, verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 12-jarige Suzanne Wisman, heeft bekend dat hij het meisje om het leven heeft gebracht. De toedracht van het drama is daarentegen nog steeds in nevelen gehuld.
In de avond van dinsdag 12 december vorig jaar vindt een passant aan de Valtherdijk in Valthermond het levenloze lichaam van de 12-jarige Suzanne uit het nabijgelegen Tweede Exloërmond. Het kind zou gruwelijk verminkt zijn. Een misdrijf wordt vermoed. De politie zet direct een team van 55 rechercheurs op de zaak.Suzanne is dinsdagavond rond zes uur op de fiets vertrokken van een manege in Musselkanaal, circa 9 kilometer vanaf haar ouderlijk huis. De vindplaats van het meisje ligt in een uitgestrekt akkerbouwgebied tussen de dorpen Valthe en Valthermond. Opvallend is dat haar fiets enkele kilometers verderop ligt. Onbeschadigd. Het stelt de politie voor een raadsel.
De 12-jarige Suzanne is door een verkeersongeluk om het leven gekomen, zo concludeert de politie drie dagen later. Ze sluit een misdrijf niet uit en stelt bovendien dat op het lichaam van het slachtoffer geen sporen zijn aangetroffen van seksueel geweld. Het Dagblad van het Noorden weet uit „goed ingelichte bronnen” te melden dat de recherche zoekt naar een camper die voor de auto reed van de passant die Suzanne op straat vond en de politie alarmeerde.
Arrestatie
De regionale krant zit er niet ver naast, want een dag later onderzoekt de recherche een camper aan de Navolaan in Stadskanaal. Het voertuig wordt met afgeplakte kentekens weggesleept voor nader onderzoek. De eigenaar van de camper, de 45-jarige Henk van D. uit Nieuw-Buinen, wordt gearresteerd. De politie houdt alle opties open over de doodsoorzaak van Suzanne. Het meisje kan zijn aangereden. Het kan echter ook moord of doodslag zijn geweest waarbij de verdachte zijn camper als moordwapen heeft gebruikt.
Het verbazingwekkende verhaal dat Henk van D. de politie uit de doeken doet, grenst aan het onwaarschijnlijke. Hij verklaart dat hij samen met het meisje slachtoffer is van een ontvoering waarbij Suzanne om het leven is gekomen. Van D.’s advocaat E. Cats meldt dat de verdachte hem heeft verteld dat hij zichzelf bij de politie heeft gemeld.
Henk van D. staat in zijn woonplaats bekend als de bonte hond. Omwonenden van de man vertellen in een regionale krant dat Van D. steevast de volumeknop van zijn stereo-installatie op de hoogste stand had. Een voormalige buurman fulmineert: „Die Van D. is een echte herrieschopper. Hij heeft in het verleden mijn vader en moeder bedreigd. Ik ben ook vaak genoeg door hem geïntimideerd.” De verdachte zou samenwonen met een vrouw die een kindje heeft uit een eerder huwelijk. De verdachte zou zelf twee kinderen hebben.
Exact een week na de dood van Suzanne verlengt de rechtercommissaris het voorarrest van de man uit Nieuw-Buinen. Henk van D. wordt verdacht van doodslag en vrijheidsberoving, zo luidt de verklaring. Hij mag alleen contact mag hebben met zijn advocaat en met medewerkers van de reclassering.
Puzzel
Het bewijs getuigt tegen Van D., die nog steeds ontkent en een andere advocaat neemt. Op de in beslag genomen kleren van de verdachte en op zijn camper vindt de politie bloedsporen van Suzanne. Politie en justitie zeggen niets over welk drama zich die avond van 12 december heeft afgespeeld op de Valtherdijk. Was het moord? Was het een ongeluk?
„De puzzel naar de doodsoorzaak van Suzanne wordt steeds completer”, is het enige dat een politiewoordvoerder na de jaarwisseling verklaart. Vlak voor Oud en Nieuw heeft de politie omwonenden van de route die Suzanne op 12 december aflegde, per brief een aantal vragen gesteld. Er lijkt weinig schot in de zaak te zitten.
Tot donderdag. Het openbaar ministerie in Assen bevestigt dat de verdachte bekend heeft dat hij Suzanne heeft gedood. Eerdere verklaringen, waarin hij aangaf zelf ook slachtoffer te zijn geweest van een ontvoering, heeft hij ingetrokken. Naar het motief van zijn daad wordt nog volop onderzoek gedaan.
Uiterlijk op 2 april moet Van D. voor de rechtbank in Assen verschijnen. De zaak wordt dan niet inhoudelijk behandeld, omdat de verdachte eerst psychisch moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Voor Van D. geldt nog steeds onverkort dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld.