Economie

Personeelstekort remt mogelijk groei bouwsector

AMSTERDAM (ANP) – De groei van de Nederlandse bouwsector in de komende jaren wordt mogelijk afgeremd door krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt dinsdag uit het rapport ’Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid in 2007’ van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

9 January 2007 13:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Het EIB voorziet in 2007 en 2008 een gestage groei van de nieuwbouw van kantoren en woningen en de werkgelegenheid. Daar staat tegenover dat er nu meer vacatures openstaan dan in het piekjaar 2000. „De werkloosheid onder bouwvakkers heeft inmiddels hetzelfde lage niveau bereikt", aldus het EIB. Volgens de vakbond FNV Bouw zijn er momenteel 19.000 werkzoekenden in de bouw. Sinds 2001 nam de werkgelegenheid in de bouw voortdurend af, maar vorig jaar vond een omslag plaats onder invloed van economisch herstel.Vorig jaar groeide het totale bouwvolume met 5 procent. Dit jaar wordt een stijging verwacht van 4,5 procent, gevolgd door een toename van 3 procent in 2008. De opgaande lijn is te danken aan de banengroei in het bedrijfsleven, waardoor de vraag naar nieuwe bedrijfsgebouwen sterk is gestegen. Het EIB verwacht dat de bouw van kantoren dit jaar met 7 procent toeneemt en in 2008 met 4 procent.

De afgelopen jaren nam de nieuwbouw van woningen sterk toe. Het EIB denkt dat deze trend aanhoudt. Het instituut raamt de groei in de komende twee jaren op respectievelijk 6 en 4,5 procent.

De overheid blijft een belangrijke opdrachtgever. Het werk aan de infrastructuur, wegen, spoorwegen, kabels en leidingen groeit dit jaar naar verwachting met 6 procent. Volgend jaar komt daar nog eens 3 procent bij.

Voor de langere termijn voorspelt het EIB een gemiddelde groei van 1,5 procent voor de gehele bouwsector. De werkgelegenheid neemt volgens het instituut in de jaren 2009 tot en met 2012 gemiddeld met een half procent per jaar toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer