Binnenland

„Goede kant van Veen heeft gewonnen”

VEEN - Ze stonden er vier dagen, als stille getuigen van een uit de hand gelopen jaarwisseling. Twee uitgebrande autowrakken in Veen. De burgemeester liet de skeletten bewust staan. Zijn opvatting: wie rommel maakt, ruimt die zelf op. Gisteravond haalden inwoners de wrakken alsnog weg. „De goede kant van Veen heeft gewonnen.”

Binnenlandredactie
5 January 2007 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

Veen heeft een reputatie. Al jaren loopt oud en nieuw in het Brabantse dorp uit de hand. „Afgelopen jaren zat ik de hele nieuwjaarsnacht met een rampenstaf op het gemeentehuis of het politiebureau”, vertelt de 54-jarige CDA-burgemeester Buijserd. „We hadden elk jaar 17 tot 20 uitgebrande autowrakken. Brandbommen maakten de situatie levensgevaarlijk. Afgelopen keer hadden we nog maar twee autowrakken. Zo bezien is de jaarwisseling in Veen dus rustig verlopen.”De burgemeester weigerde de twee wrakken weg te laten halen, tot grote ergernis van de dorpelingen. Waarom Buijserd dat deed? „Het opruimen van de rommel wordt te makkelijk op de overheid afgeschoven. Afgelopen jaren had ik rekeningen van 60.000 euro als gevolg van schade waaraan de gemeente part noch deel had. Dat kan niet. Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid weer gaan nemen en zich ook weer collectief verantwoordelijk gaan voelen voor hun dorp. Dat heb ik met mijn actie willen bereiken.”

Heeft Buijserd aan het langste eind getrokken? „Nee, de goede kant van Veen heeft gewonnen.” De burgemeester is tevreden over de jaarwisseling. „We hebben voor het eerst een groot feest in het dorp gehad, dat werd gesponsord door de gemeente. Ik heb zelf normaal de jaarwisseling kunnen vieren met mijn partner en de buren. Pas om halfvier ’s nachts hoefde ik in actie te komen. De eerste jaarwisseling in Veen werd ik ’s avonds om acht uur uit de kerk gebeld omdat de problemen toen al begonnen.”

Het voordeel van zijn actie is volgens Buijserd dat de dorpelingen met eigen ogen vier dagen lang de rommel van de jaarwisseling hebben gezien. „Voorheen waren eerst de politie en de brandweer de hele nacht in touw, vervolgens mocht gemeentewerken in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag de rommel opruimen. Op het moment dat de inwoners wakker werden, was er niets meer te zien. Dat had altijd iets mystieks. Daar hebben we een eind aan gemaakt.”

Ergert Buijserd zich aan het feit dat politie- en brandweerwoordvoerders zeggen dat de jaarwisseling in hun gemeente rustig is verlopen, terwijl er sprake was van brand, vernielingen en slachtoffers? „Ik kan niet voor andere gemeenten spreken, maar ik weet wel dat er een algehele verruwing optreedt, waarin dit soort zaken normaal lijkt te worden. Daar moet de overheid tegen optreden door ouders aan te spreken op de opvoeding van hun kinderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer