Democraten aan de macht in Congres
WASHINGTON - De Democratische Partij heeft donderdag de macht in het Amerikaanse parlement (Congres) overgenomen van de Republikeinse Partij van president Bush. Als gevolg van de verkiezingen van november beschikken de Democraten voor het eerst sinds 1994 weer over de meerderheid in beide kamers van het Congres.
De Democraten hebben geen ruime marge, want in de Senaat zitten 49 Democraten, 49 Republikeinen en 2 onafhankelijke kandidaten. Die steunen normaal gesproken echter de Democraten. In het Huis van Afgevaardigden ziet het er voor de Democraten een stuk beter uit: daar hebben ze 233 zetels in handen, en de Republikeinen 202. Beide partijen hebben beloofd te zullen samenwerken.Het nieuwe Congres is het meest pro-Israëlische ooit. Het telt een recordaantal leden van Joodse afkomst en ze bezetten een ongekend aantal machtsposities, waaronder in belangrijke commissies die zich bezighouden met het Midden-Oosten. Dat zei Doug Bloomfield, voormalig directeur van de Joodse lobby in Washington, donderdag tegenover de Israëlische krant The Jerusalem Post. Bij de 37 zittende Congresleden van Joodse afkomst voegden zich zes nieuwe. „Niet eerder zagen we zo veel Joden in zo veel leidende posities in beide wetgevende kamers”, constateerde Bloomfield, die verwacht dat de nieuwe verhoudingen gunstig zullen uitpakken voor Israël.
Met de 66-jarige Democrate Nancy Pelosi kreeg het Huis van Afgevaardigden voor het eerst een vrouw als voorzitter. Van de 435 afgevaardigden stemden er 233 voor haar, precies evenveel als het aantal Democraten in het Huis. Zij is na president Bush en zijn plaatsvervanger Cheney de machtigste persoon van het land.
„Dit is een historisch moment voor het Congres en voor de vrouwen van dit land”, stelde Pelosi in haar eerste toespraak als voorzitter. „Het is een moment waarop we meer dan 200 jaar hebben gewacht.” Pelosi onderstreepte het streven van de Democraten naar een ander Amerikaans beleid in Irak. Ook benadrukte ze de eis dat er een begin moet worden gemaakt met de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land. Bush moet de Irakezen duidelijk maken dat ze hun land zelf moeten verdedigen, verklaarde de kersverse voorzitter.
De rooms-katholieke Pelosi begon donderdag de historische dag met een bezoek aan de Sint-Pieterkerk in de buurt van het Capitool. Onderweg naar de kerk liep ze prolifeaanhangers tegen het lijf, die haar van hypocrisie beschuldigden. „Je kunt niet rooms-katholiek én voor abortus zijn”, was te lezen op een bord van een betoger. Verschillende andere Amerikaanse parlementsleden woonden de dienst in de kerk eveneens bij. Vrouwenorganisaties roemden het aantreden van Pelosi.
De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden laat zich niet alleen voorstaan op het feit dat ze een vrouw is, maar ook dat ze rooms-katholiek is, van Italiaans-Amerikaanse afkomst en opgegroeid in Baltimore.
Behalve de verkiezing van Pelosi kende de eerste bijeenkomst van het nieuwe parlement nog meer bijzonderheden. Voor het eerst zit een moslim in het Congres: Keith Ellison. De Republikeinse afgevaardigde legde de eed af op een Koran die ooit heeft toebehoord aan president Thomas Jefferson. Ellison, van oorsprong rooms-katholiek, maakte in zijn studententijd de overstap naar de islam.
Belangrijkste Joodse sleutelfiguur in de Senaat is Joe Lieberman, ooit kandidaat voor het vicepresidentschap aan de zijde van Al Gore. Hij verloor de Democratische voorverkiezingen voor de Senaatszetel, maar werd als onafhankelijke kandidaat toch gekozen. Alleen wanneer Lieberman meestemt hebben de Democraten een meerderheid in de Senaat.