Economie

„Wij verkopen eigenlijk jongetjesspul”

AMERSFOORT - De plannenmakerij duurt lang. Niet zelden zijn er jaren gemoeid met allerlei voorbereidingen. „En dan komt de aha-erlebnis bij de onthulling van onze maquette.” Directeur Hasse J. J. Dekker van AnneSing geniet zelf ook van kleinere en grote (bouw)projecten op schaal. „Eigenlijk verkopen wij jongetjesspul.”

2 January 2007 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:24
AMERSFOORT – Directeur Hasse J. J. Dekker van AnneSing in Amersfoort geniet van zijn kleinere en grote (bouw)projecten op schaal. „We hebben een betrouwbare contactpersoon in Singapore zitten en laten er maquettes bouwen bij ons partnerbedrijf.” Foto RD,
AMERSFOORT – Directeur Hasse J. J. Dekker van AnneSing in Amersfoort geniet van zijn kleinere en grote (bouw)projecten op schaal. „We hebben een betrouwbare contactpersoon in Singapore zitten en laten er maquettes bouwen bij ons partnerbedrijf.” Foto RD,

De vitrinekasten van de receptie van het hoofdkantoor van AnneSing in Amersfoort trekken als een magneet. Modellen van huisjes, kantoren en monumentale panden staan strak in het gelid mooi te zijn. Schaal 1:100, 1:200, 1:250, 1:300. „We gaan tot 1:1000.”Wat opvalt, zijn de details: een baksteen met groefjes, een regenpijp, dakpannen, een brievenbus. Maar ook een voetganger op het trottoir, een bankje, een boom. „Als het moet, brengen we in het pand verlichting aan”, wijst Dekker. De mogelijkheden lijken eindeloos, het Anton Pieckgevoel dringt zich op.

De vitrinekasten weerspiegelen maar een klein deel van de werkelijkheid. Want het project Citadel in Heemstede -om maar een voorbeeld te noemen- is veel meer dan een enkel huisje. De hele maquette, die bij opdrachtgever ING Real Estate staat te pronken, meet maar liefst 2 bij 1,70 meter. Nóg groter komt ook voor. „We hebben een klant die een deel van de Tweede Maasvlakte ontwikkelt, dat levert een bouwwerk van 2 bij 3 meter op.”

Dekker is met zijn bedrijf REC Adviseurs voor Vastgoedcommunicatie & Strategie actief in de wereld van het vastgoed. Maquettes zijn een veelvoorkomend fenomeen in die tak van sport. „Vijf van de zes opdrachtgevers besteden de bouw ervan uit aan derden, wij waren niet actief op dat terrein.”

Totdat de REC-directeur via een project in Bemmel -het Kasteel- te maken kreeg met een schaalmodel dat de werkelijkheid -én de schoonheid van het bouwproject- in zijn ogen grof geweld aandeed. „Het Kasteel is een ontwerp van de Belgische architect Jo Crepain. Die is groot geworden vanwege zijn baksteenarchitectuur. Als je zag hoe dat door de bouwer van de maquette was weergegeven: afschuwelijk. De kracht van het ontwerp was totaal niet opgepakt.”

De kostprijs -30.000 euro- deed Dekker helemaal perplex staan. Een zoektocht naar een betaalbaar alternatief was het gevolg. „Er gaat veel geld om in vastgoed, maar dat betekent niet dat er niet op kosten wordt gelet. Integendeel.” Via een vriend die een boek wilde uitgeven, was Dekker tien jaar geleden in aanraking gekomen met drukmogelijkheden in Singapore. „Goedkoop en kwalitatief hoogstaand.”

De contacten die hij hieraan overhield, gebruikte hij vervolgens voor het opsporen van een maquettebouwer. „Singapore is een buitengewoon dienstverlenend land. De eerste keer dat ik er kwam, belandde ik voor mijn gevoel in een doolhof. Nu hebben we er een betrouwbare contactpersoon zitten en laten we schaalmodellen bouwen bij ons partnerbedrijf.”

AnneSing was daarmee een feit. De naam is een samentrekking van de naam van Dekkers vrouw (Anne-Marie) en Singapore. Opdrachten voor maquettebouw worden in Nederland voorbereid. „Dat luistert nauw. Afmetingen, kleuren, materialen, details, alles moet kloppen.”

De bouwstenen flitsen vervolgens digitaal naar het Verre Oosten. Daar gaan veertien Aziaten ermee aan de slag: drukken, uitsnijden, in elkaar zetten. Moderne CAD/CAM-technieken en lasercutters gaan hand in hand met de verfijnde vingervlugheid van Dekkers personeel in den vreemde. „Opdrachtgevers kunnen op afspraak via webcams meekijken met het productieproces. Daarin zijn we uniek.”

Per jaar arriveren tussen de dertig en de veertig maquettes per vliegtuig op Schiphol. De verschillende onderdelen ondergaan in Amersfoort een eindinspectieronde, de ministofzuiger gaat nog een keer over het bouwwerk heen, de perspex kap krijgt een laatste poetsbeurt. „En dan komt de onthulling bij de opdrachtgever. Dat is een prachtig moment: jarenlange plannenmakerij wordt in één keer inzichtelijk gemaakt.”

De prijzen van AnneSingmaquettes variëren van 600 euro voor een eenvoudig huisje-als-aandenken tot ruim 30.000 euro, het duurste project tot nu toe. Nederland kent vier professionele bouwers. Dekker zegt dankzij zijn Aziatische routes 20 tot 40 procent goedkoper te kunnen werken dan tot voor kort gangbaar was.

De directeur van AnneSing is sinds de afgelopen zomer ook in Azië actief als het om de verkoop van maquettes gaat. Hij komt er twee, drie keer per jaar. „Dáár gebeurt het op bouwgebied. Ik heb vier kinderen en geef hen één advies: leer Chinees. Amerika is zo meteen niet meer de belangrijkste economische partner van Europa. De Chinezen zijn amechtig rijk en zijn enorm gedreven. Ze houden het geld nu nog binnenslands, maar zodra China gaat investeren in het buitenland gaan we iets ongekends meemaken hier. Zeker weten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer