Kranten verkopen laatste aandeel ANP
RIJSWIJK (ANP) - De grote Nederlandse krantenuitgevers trekken zich geheel terug uit het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).
Beleggingsmaatschappij Halder heeft een bod gedaan op het pakket van ongeveer 30 procent van de aandelen dat in handen is van PCM, De Telegraaf, Wegener en een aantal kleinere kranten.Na afronding van deze transactie is het persbureau in bezit van investeerder NPM Capital (45 procent), Halder met eveneens 45 procent en het management met 10 procent. Goed ingelichte bronnen hebben een bericht hierover in Het Financieele Dagblad bevestigd. De onderhandelingen tussen Halder en de uitgevers zijn nog niet afgerond. De betrokken partijen reageren daarom nog niet „officieel.”
Met de aanstaande verkoop worden de laatste banden met de oorspronkelijke eigenaren van het ANP, de kranten, doorgesneden. Het is straks eigendom van financiële partijen en voor een klein deel van het management.
De kranten stonden in de jaren dertig van de vorige eeuw aan de wieg van het ANP. Zij zochten naar een leverancier van tekst. Kort na de Tweede Wereldoorlog breidde het persbureau uit met een fotodienst. Alle aangesloten kranten hadden een aandeel, al naar gelang hun omvang. In de loop van de jaren fuseerden kranten of kwamen zij in handen van uitgeefconcerns.
In 2001 veranderde het ANP van een stichting in een besloten vennootschap. In 2003 nam NPM een belang van naar verluidt 70 procent in het persbureau. De investeerder verkocht daarvan 15 procent weer door aan Halder en gunde het management 10 procent. Als Halder slaagt in zijn opzet, is het ANP zijn oorspronkelijke wortels kwijt.
Het krantendeel waarop Halder aast, berust volgens Het Financieele Dagblad voor ieder 8,84 procent bij de drie grote krantenconcerns PCM, De Telegraaf en Wegener, voor 2,2 procent bij NDC/VBK, de exploitant van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, en voor 1,3 procent bij een aantal kleinere kranten, zoals Het Financieele Dagblad, het Friesch Dagblad en het Nederlands Dagblad.