Pas op de plaats voor belagers Stork
NAARDEN (ANP) - De grootaandeelhouders Centaurus en Paulson die Stork de afgelopen maanden het leven zuur maakten, zijn voorlopig buitenspel gezet.
Door een beschermingsconstructie, in het leven geroepen door de Stichting Stork, lijkt het plan van de hedgefunds om de commissarissen van Stork naar huis te sturen te mislukken.Centaurus en Paulson, die een gezamenlijk belang hebben van 33 procent in het industrieel conglomeraat, overwegen naar de rechter te stappen.
Centaurus en Paulson dringen er al maanden bij het bestuur van Stork op aan alleen verder te gaan met de luchtvaartdivisie en de andere bedrijfsonderdelen af te stoten. De top van Stork ziet geen enkele aanleiding daartoe.
Om de splitsing er toch door te krijgen, wilden de grootaandeelhouders de commissarissen van Stork naar huis sturen op een buitengewone aandeelhoudersvergadering volgende maand. Met een nieuwe raad van commissarissen hopen ze wel steun te krijgen voor hun plannen.
Het bestuur van Stork heeft in de strijd tegen de grootaandeelhouders steun gekregen van de Stichting Stork, een stichting die waakt over de onafhankelijkheid en het voortbestaan van de onderneming. Zij heeft besloten het middel van uitgifte van cumulatief preferente aandelen in te zetten om het stemrecht van de hedgefunds drastisch te beperken.
De Stichting Stork krijgt met de uitgifte van de speciale aandelen bijna 50 procent van het stemrecht in Stork in handen, terwijl het stemrecht van Centaurus en Paulson daalt van 33 naar 15 procent van het aandelenkapitaal. De Stichting Stork mag de aandelen in ieder geval twee jaar lang vasthouden, maar verlenging van die termijn is mogelijk.
Centaurus en Paulson overwegen naar de rechter te stappen. Zij vinden dat de Stichting Stork misbruik heeft gemaakt van de mogelijkheid preferente aandelen uit te geven. Zij vinden dat de aandelen alleen mogen worden uitgegeven om een overnamepoging van Stork af te slaan, niet om de raad van commissarissen te beschermen.
Volgens advocaat Pieter van der Korst van Houthoff Buruma bestaat er nauwelijks actuele jurisprudentie voor dit soort zaken. „Over het algemeen geldt dat de beschermingsconstructie wordt toegestaan, zolang het maar een tijdelijke maatregel is.” Een definitie van tijdelijk is nooit opgesteld en ook is onduidelijk wat er gebeurt na het aflopen van die termijn, aldus de raadsman.
De Stichting Stork vertrouwt er ondanks het gebrek aan actuele wetgeving volledig op dat ze aan de wet voldoet. „Wanneer er sprake is van een overname of een overval mogen wij beschermingsmiddelen gebruiken”, aldus voorzitter Ad Timmermans.
Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) staan Centaurus en Paulson juridisch niet sterk. „Inhoudelijk hebben ze geen sterk verhaal en daarbij zijn ze niet consistent. Ze hebben aan het begin van dit jaar ingestemd met de nieuwe strategie van Stork om daar in oktober op terug te komen. Ook hebben ze nooit bezwaar gemaakt tegen benoemingen van commissarissen”, aldus VEB-directeur Peter Paul de Vries.
Stork hoopt dat met de laatste ontwikkeling de rust rond het bedrijf nu is weergekeerd. „Nu is een situatie ontstaan die de onderneming weer in staat stelt te werken aan het potentieel van het bedrijf, waardoor de belangen van alle belanghebbenden kunnen worden gediend”, aldus het Naardense bedrijf.