Grootaandeelhouders Stork niet op verhoor
AMSTERDAM (ANP) - De investeringsmaatschappijen Centaurus en Paulson verschijnen zo goed als zeker niet op de tweede dag van getuigenverhoren waaraan het industrieel concern Stork ze wil onderwerpen. Het zou te veel tijd en geld kosten.
Dat bleek donderdag tijdens de eerste zitting voor de rechtbank in Amsterdam.De onderneming uit Naarden is verbaasd over de weigering van de grootaandeelhouders om voor de rechtbank te verschijnen. „De tweede zitting staat gepland voor 17 januari. De volgende dag moeten ze toch in Nederland zijn voor de buitengewone aandeelhoudersvergadering waar ze zelf om hebben verzocht”, aldus een woordvoerder.
Mochten de getuigen inderdaad niet verschijnen voor de Amsterdamse rechtbank, dan kan de Nederlandse rechter verzoeken tot verhoor indienen bij rechters in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Centaurus is een Brits bedrijf, Paulson zetelt in Amerika. Hoewel de Wet melding zeggenschap (WMZ) een Nederlandse wet is, maakt het kennelijk niet uit in welk land zaken dienen.
Stork probeert met de getuigenverhoren vast te stellen of Centaurus en Paulson de WMZ hebben overtreden door te laat hun belangen in het bedrijf te melden aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Volgens Stork hadden de twee grootaandeelhouders al in februari van dit jaar een belang van ruim 20 procent in het bedrijf, maar is dit pas op 6 en 7 september kenbaar gemaakt bij de AFM. In september was het belang al opgelopen tot ruim 30 procent.
Donderdag werd Dirk Brouwer verhoord, de oprichter van financieel adviesbureau Sequoia. Brouwer verklaarde niet voor 6 september op de hoogte geweest te zijn van het bestaan van een overeenkomst tussen Centaurus en Paulson. Op die dag schreven de grootaandeelhouders een brief aan Stork waarin ze lieten weten gezamenlijk op te trekken.
Stork beslist op basis van de getuigenverhoren of hij de procedure tegen Centaurus en Paulson voortzet. In deze procedure eist Stork dat het stemrecht van beide aandeelhouders wordt geschorst en dat zij geen aandelen Stork mogen bijkopen of extra stemmen mogen krijgen.
De voorzitter van de Stichting Stork, Ad Timmermans, stopt als raad bij de ondernemingskamer omdat deze mogelijk betrokken raakt bij de gang van zaken rond het industrieel concern Stork. Dat heeft de ondernemingskamer donderdag bekendgemaakt.
De Stichting Stork, die waakt over de belangen van het bedrijf Stork, maakte woensdag bekend preferente aandelen uit te geven. Daarmee krijgt de Stichting bijna 50 procent van het stemrecht op vergaderingen van Stork. Het stemrecht van de grootaandeelhouders Centaurus en Paulson neemt door de uitgifte van de aandelen drastisch af.
Centaurus en Paulson lieten weten juridische stappen te overwegen tegen de uitgifte van de aandelen. Mochten ze besluiten naar de rechter te stappen, dan komt de zaak bij de ondernemingskamer.