EU beperkt vangst tong en schol
BRUSSEL - Minister Veerman (Landbouw en Visserij) vreest dat tal van visserijbedrijven in Nederland het niet langer zullen redden nu afgelopen nacht in Brussel in EU-verband is besloten tot forse verdere vangstbeperkingen.
Het quotum voor tong uit de Noordzee wordt voor 2007 met 15 procent in benedenwaartse richting bijgesteld. Voor schol geldt een reductie van 12,5 procent. In de periode daarna staan nog meer kortingen te wachten, zo is de bedoeling in het kader van een op een later tijdstip goed te keuren beheersplan. Het aantal dagen dat de schepen op zee mogen zijn, vermindert eveneens en wel met een percentage dat varieert, afhankelijk van de maaswijdte van de netten, tussen de 7 en de 10.De visserijministers van de EU-lidstaten bereikten rond halfdrie donderdagochtend, na de gebruikelijke marathonvergadering in de week voor Kerst, een akkoord over het beleid voor volgend jaar. Veerman sprak na afloop van „een bittere pil” en voorziet dat de maatregelen vele vissers brodeloos maken. „We zullen bekijken of een nieuwe saneringsregeling nodig is. Het lijkt me redelijk, maar een besluit daarover valt onder de volgende regering”, aldus de demissionaire bewindsman.
De sector wordt ook getroffen doordat hij 15 procent minder blauwe wijting uit het water mag halen. Veerman: „De Europese Commissie heeft deze soort uitgeruild met Noorwegen voor een beetje tong. Die deal staat ons niet aan, maar we kregen te weinig steun om er wat tegen te doen.” De EU kondigt verder voor 2007 een verlaging af van de bovengrens voor kabeljauw uit de Noordzee van 14 procent.
Zij geeft toestemming om voortaan op kleine schaal elektrisch te vissen. Maximaal 5 procent van de boomkortrawlers krijgt groen licht om met behulp van stroomstootjes platvis van de zeebodem op te rakelen. Deze techniek is in Nederland ontwikkeld. „We gaan een subsidieregeling ontwerpen en een garantiefonds opzetten”, beloofde Veerman met het oog op de dure investeringen die toepassing van deze innovatieve methode vereist.
Biologen waarschuwen al jarenlang voor de dreiging van uitsterven van sommige vissoorten als gevolg van overbevissing. Zo neemt de aanwezige hoeveelheid kabeljauw nog steeds af, maar de politiek deinst ervoor terug de vangsten volledig stil te leggen.
Veerman vindt het uiteindelijke pakket verdedigbaar naar beide zijden: de bedrijven en de natuurorganisaties. „Als ik kritiek van twee kanten krijg, weet ik dat we goed zitten”, verklaarde hij.
Europees commissaris Borg (Visserij) meent dat de resultaten van het beraad bijdragen tot een oplossing om zowel de bestanden te laten groeien als te waarborgen dat de vissers hun activiteiten kunnen voortzetten.
De vissersorganisaties spraken alvast voorzichtig hun teleurstelling uit. „We gaan er weer op achteruit”, constateerde voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. „Jaar op jaar krijgen we een min, terwijl het visbestand in de plus zit. Heel jammer. Maar ik zie wel dat de minister het maximaal haalbare uit de onderhandelingen heeft gesleept.”
Voorzitter Ben Daalder van de Federatie van Visserijverenigingen sprak donderdagmorgen van „ingrijpende besluiten. De verlaging van de quota hing weliswaar in de lucht, maar doet wel zeer. Een aantal bedrijven zal dit niet overleven. De reductie van het aantal zeedagen doet echter nog meer pijn.” Daalder sluit niet uit dat de vissers hun quota in 2007 niet vol kunnen vissen.
De voorman is in principe tevreden dat de EU-ministers ook uitspraken hebben gedaan over de jaren na 2007. De sector pleit al jaren voor meerjarenplannen. „De gevolgen kan ik nu echter nog niet overzien, die moeten we zorgvuldig in kaart brengen.”