Noord-Korea houdt vast aan opheffen financiële sancties
PEKING (AP) - Noord-Korea houdt vast aan de eis dat de Verenigde Staten de financiële sancties opheffen die het land zijn opgelegd, voordat gesproken wordt over ontmanteling van het Noord-Koreaanse atoomprogramma.
Pyongyang hervatte deze week het zogenoemde zeslandenoverleg in de Chinese hoofdstad Peking, maar daar zijn vooralsnog weinig vorderingen gemaakt. Amerikaanse en Noord-Koreaanse onderhandelaars spraken de afgelopen dagen over het verbeteren van de bilaterale betrekkingen en het oplossen van de internationale crisis over het Noord-Koreaanse atoomprogramma.Er is onder meer gesproken over de Amerikaanse campagne om Noord-Korea uit te sluiten van het internationale bankwezen, wat voor Noord-Korea de belangrijkste aanleiding was om het overleg met de VS, China, Zuid-Korea, Rusland en Japan over zijn atoomprogramma meer dan een jaar lang te boycotten. Ook bij het nucleaire overleg, waarin een eerdere belofte van Noord-Korea om zijn omstreden atoomprogramma’s stop te zetten centraal staat, voerden de Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegatie voor het eerst direct overleg. Maar ook hierbij is volgens diplomaten geen noemenswaardige vordering geboekt.
De VS benadrukten in Peking niet met minder genoegen te zullen nemen dan de „totale de-nuclearisatie” van Noord-Korea op termijn.
Noord-Korea trok zich vorig jaar november terug uit het zeslandenoverleg uit woede over Amerikaanse financiële sancties, die werden ingesteld omdat Noord-Korea zich volgens de VS schuldig maakte aan geldvervalsing en witwaspraktijken.
Op 9 oktober voerde Noord-Korea een kernproef uit. Nadat de VS hadden toegezegd dat er in de marge van het zeslandenoverleg over de financiële sancties te praten viel, was Pyongyang bereid het zeslandenoverleg te hervatten.
Volgens een Zuid-Koreaans rapport was de voornaamste motivatie van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il om een kernproef uit te voeren zijn wens te worden opgevolgd door een van zijn zoons. Het Noord-Koreaanse regime zou verdeeld zijn over het idee van nog een machtsoverdracht van vader op zoon en met de kernproef hoopte Kim de strijdkrachten aan zijn kant te krijgen, aldus het rapport, dat in opdracht van het Zuid-Koreaanse parlement werd opgesteld door de denktank Peace Foundation.
De Noord-Koreaanse terugkeer naar het zeslandenoverleg betekent volgens het rapport niet dat het land snel geneigd zal zijn zijn kernwapenprogramma op te geven.